U nedjelju razmjerno toplo, u početku i pretežno sunčano pa česti pljuskovi

03.06.2023.

17:01

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"U drugom dijelu vikenda, nakon sunčanijeg prijepodneva, ponovno su mogući pljuskovi, osobito u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, te u gorju, zatim i u središnjoj Hrvatskoj.

U ponedjeljak i utorak pljuskovi će biti česti, mjestimice i izraženiji, a i u nastavku tjedna u većini unutrašnjosti se ne može izdvojiti dan kada bar negdje neće biti kiše, pa i u obliku pljuskova. No, barem će na Jadranu biti više sunčanog vremena i pritom vrlo toplo, no ne i vruće, uz uglavnom slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni vjetar, ponekad i sjeverozapadni.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U nedjelju razmjerno toplo, u početku i pretežno sunčano pa česti pljuskovi

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U nedjelju u istočnim hrvatskim krajevima u početku pretežno sunčano. Poslijepodne umjeren razvoj oblaka, ponajprije u zapadnoj Slavoniji i mogućnost ponekog pljuska. Bit će vrlo toplo, uz temperaturu između 25 i 28 °C.

Toplo, ponegdje i sparno bit će u središnjoj Hrvatskoj. Pritom u prvom dijelu dana barem djelomice sunčano, a poslijepodne raste vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom, koji lokalno mogu biti izraženiji.

Jakog razvoja oblaka i izraženijih pljuskova poslijepodne će ponegdje biti i u gorskim krajevima te u unutrašnjosti Istre. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, ali se ne može isključiti mogućnost poslijepodnevnog pljuska, osobito uz obalu. Ujutro će podno Velebita puhati slaba do umjerena bura, danju jugoistočni i jugozapadni vjetar. Jutro u gorju razmjerno svježe, a najviša dnevna temperatura zraka od 21 do 23 °C, na moru oko 26 °C.

U unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano, a od sredine dana uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji lokalno mogu biti izraženiji. Na srednjem Jadranu prevladavat će sunčano, ali poslijepodne je uz jači razvoj oblaka poneki pljusak moguć i uz obalu. Uz slab jugoistočni i jugozapadni vjetar more će biti malo valovito. Bit će vrlo toplo.

Na jugu Hrvatske pretežno sunčano. U drugom dijelu dana umjeren razvoj oblaka, a ponajprije u zaobalju mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina. Uz slab vjetar temperatura zraka bit će oko 26 °C, a temperatura mora oko 22 °C."

I dalje nestabilno


"U prvoj polovini sljedećeg tjedna na kopnu se nastavlja promjenjivo i nestabilno vrijeme s čestom kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji početkom tjedna mjestimice mogu biti izraženiji.

Lokalno izraženijih pljuskova bit će i na Jadranu, osobito u ponedjeljak, ponegdje i u utorak, a od srijede se povećava vjerojatnost za stabilnije i toplije vrijeme.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!