Srijeda još razmjerno topla, gdjegod i vruća, te oblačnija, mjestimice uz kišu

30.08.2022.

16:45

Autor: Dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon pretežno sunčanog prijepodneva drugi dio srijede najavit će izraženiju promjenu vremena s kojom će u četvrtak u većini Hrvatske zamjetno osvježiti i biti kiše, na Jadranu moguće i u obliku lokalno izraženijih pljuskova, a na sjevernom dijelu zapuhat će prolazno jaka bura.

U petak i subotu sunčanije, ali uz jugo prije ponovno promjenjivije nedjelje, nakon čega raste vjerojatnost za stabilnije vrijeme pa bi ponedjeljak - prvi dan nove školske godine - mogao biti uglavnom suh i sunčan, barem prema trenutačno najvjerojatnijim prognostičkim izračunima.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U srijedu još razmjerno toplo, gdjegod i vruće, ali i sve oblačnije, mjestimice uz kišu

Dr. sc. Tanja Renko: "Srijeda u Slavoniji, Baranji i Srijemu uglavnom suha te barem djelomice sunčana. Mala je vjerojatnost za poneki poslijepodnevni pljusak u Posavini. Zapuhat će slab sjeverni vjetar, a prema večeri će oblaka biti sve više.

U središnjoj Hrvatskoj već prijepodne će oblaka postupno biti sve više i prema večeri rasti vjerojatnost za pljuskove, posebice na karlovačkom i sisačkom području, gdje mogu biti i izraženiji. S jačim naoblačenjem navečer i u noći na četvrtak kiše će vjerojatno biti i u ostalim predjelima.

Nakon uglavnom suhog prijepodneva, uz dulja sunčana razdoblja, poslijepodne će u gorju i na sjevernom Jadranu biti prilično nestabilno uz lokalno jači razvoj oblaka, s kojima će biti i pljuskova, a u noći na četvrtak kiša će posvuda biti češća. Vjetar veći dio dana slab, uz zapadnu obalu Istre do umjeren sjeverni, a kasnije navečer zapuhat će bura.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije barem djelomice sunčano i danju vruće, uz uglavnom slab vjetar promjenjiva smjera pa će i more biti mirno ili malo valovito.

Na krajnjem jugu Hrvatske najsunčanije, pravi ljetni dan. Nakon mjestimičnog jutarnjeg burina, danju ponegdje do umjeren sjeverozapadnjak, uz najvišu dnevnu temperatura zraka oko 30 °C."

U četvrtak zamjetna promjena

"Četvrtak će duž cijelog Jadrana biti vrlo promjenjiv uz kišu i grmljavinu, mjestimice i izraženije pljuskove. Bura će na sjeveru biti jaka te će posvuda malo osvježiti. Petak i subota uz dosta sunčanih sati, no uz neverine u petak na jugu, u subotu prema večeri vjerojatno i na sjeveru Jadrana.

U unutrašnjosti četvrtak većinom oblačan s povremenom kišom te zamjetno svježiji. U petak će se postupno razvedravati, kiše može još biti na istoku ujutro, a ponekog pljuska i u unutrašnjosti Dalmacije. Subota uglavnom suha te nakon svježeg jutra danju toplija.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!