Petak većinom sunčan i razmjerno topao, ali ponegdje magla

30.12.2021.

21:41

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HTV / HRT

"Kraj ove i početak iduće godine obilježit će stabilno i iznadprosječno toplo vrijeme. Pritom će u noći i ujutro mjestimice biti magle koja se osobito u nizinama unutrašnjosti može i dulje zadržavati pa će se dojam "sunčanih" dana prilično razlikovati od mjesta do mjesta, baš kao i najviša dnevna temperatura zraka.

Prvi radni tjedan nove godine donijet će manje magle i više oblaka, mjestimice i kišu, najprije na sjevernom Jadranu i u gorju, a izražena promjena vremena u srijedu sve je izglednija.", sažeta je tjedna prognoza koju je za emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. pyhs.-geophys. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dao je i prognozu za novogodišnju noć:

"Novogodišnja noć bit će većinom vedra, mirna s maglom ponegdje u nizinama, a moguće i na moru. Bit će to jedan od najtoplijih dočeka Nove godine, nakon ponegdje vjerojatno i najtoplijeg zadnjeg dana u godini."

Uostalom, i 30. prosinca je mjestimice na Jadranu, primjerice u Splitu i Dubrovniku, vjerojatno i još ponegdje, najviša dnevna temperatura zraka bila visoka kao nikada do sada u znanoj povijesti mjerenja.

Galerija
najviša dnevna temperatura zraka 30. 12. 2021. na meteopostajama DHMZ-a, Foto: DHMZ/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama, nedavnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu i još jednom uspjehu hrvatske meteofotografije, a u agrometeorološkom dijelu - o prvom Agroklimatskom atlasu Hrvatske:

U petak većinom sunčano i iznadprosječno toplo, ponegdje tek nakon magle

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U petak će na istoku Hrvatske biti djelomice sunčano. Međutim jutarnja će se magla ponegdje dugotrajno zadržavati i jako će utjecati na najvišu temperaturu koja će većinom biti između 11 i 13 °C, a ponegdje može ostati i malo niža. Ujutro oko 3 °C.

Malo hladnije, ali i dalje "pozitivno" jutro bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje je najveća vjerojatnost dugotrajnog zadržavanja magle - i to osobito na širem zagrebačkom području na kojemu će na sunčana razdoblja možda trebati pričekati sve do popodnevnih sati, a magla bi se mogla vraćati već nakon zalaska sunca.

U gorju i na sjevernom Jadranu većinom sunčano, ponegdje ujutro magla, u Istri i niska naoblaka. Vjetar će uglavnom biti slab, more mirno. Jutarnja temperatura samo se lokalno u gorju može približiti 0 °C, na moru od 5 do 10 °C, a danju između 11 i 15 °C.

U Dalmaciji će prevladavati sunčano. Ujutro je mjestimice moguća magla, poglavito u unutrašnjosti. Vjetar duž obale slab, ponegdje sjeverozapadni, na moru umjeren do jak sjeverni zbog kojega će more prema otvorenome u početku biti umjereno valovito. Ujutro u unutrašnjosti od 3 do 8 °C, na obali i otocima oko 10 °C, danju je moguće i do vrlo visokih 18 °C.

Podjednako toplo bit će i na pretežno sunčanom jugu zemlje. Vjetar duž obale slab, rijetko gdje ujutro burin ili sjeverac. More malo, a prema otvorenome umjereno valovito, vidljivost uglavnom dobra."

Za vikend još stabilno pa promjenjivije

"Vikend će na kopnu biti većinom sunčan s jutarnjom maglom koja se ponegdje može dulje zadržavati. Početkom novog tjedna magle će biti manje, a oblaka više. Naoblaka će porasti najprije u gorju, u kojem može pasti i malo kiše tijekom ponedjeljka. Nakon nekoliko posve mirnih dana, početkom tjedna ponegdje će zapuhati umjeren jugozapadnjak. Temperatura iznad prosjeka za ovo doba godine.

Na Jadranu će početkom nove godine biti stabilno, većinom sunčano uz mogućnost za lokalnu maglu te kao i na kopnu - iznadprosječno toplo. Od ponedjeljka postupan porast naoblake, najprije na sjevernom dijelu, gdje će danju biti i malo manje toplo i gdje je mjestimična kiša najizglednija. Vjetar većinom slab, u ponedjeljak ponegdje umjeren jugozapadnjak i jugo.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. pyhs.-geophys. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!