Iako tlak pada - i dalje je visok, a prati ga temperature skok

02.03.2021.

18:16

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

dr. sc. Tanja Renko

dr. sc. Tanja Renko

Foto: HRT / HRT

"Tijekom srijede i četvrtka bit će mnogobrojnih sunčanih sati i danju za početak ožujka ugodne topline, ali ujutro na kopnu i svježine, pri tlu ponegdje mraza i magle. Jugozapadnjak i jugo, koji će zapuhati u četvrtak, najava su naoblačenja u petak, s njim i mjestimice malo kiše, a potkraj petka i u noći na subotu uz jače zahladnjenje na kopnu ponegdje može padati i snijeg. Na Jadranu će u subotu zapuhati jaka i olujna bura, tzv. prva marčana - kao da se želi prilagoditi davno znanom "redu vožnje" tijekom ožujka...", sažeta je prognoza koju je za HRT-ove emisije "Vrijeme" u utorak pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

I u srijedu stabilno

dr. sc. Tanja Renko: "I u srijedu će na istoku Hrvatske biti većinom sunčano, samo će ujutro mjestimice biti sumaglice ili magle, ponajprije uz rijeke, a bit će i mraza. Dnevna temperatura bit će malo viša nego u utorak, uglavnom od 14 do 16 °C.

Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Vjetra neće biti, a uz pritjecanje toplijeg zraka po visini moguća je kratkotrajna jutarnja magla. No dan će proteći uz vedrinu, na zadovoljstvo mnogih.

I u gorju te na sjevernom Jadranu vrijeme gotovo pa preslika onoga u utorak, osim što će vjetar biti uglavnom slab veći dio dana. Umjeren sjeverozapadni vjetar puhat će uglavnom na otvorenome pa će more biti mirno ili malo valovito. Jutro će u gorju i unutrašnjosti Istre biti hladno, po kotlinama mjestimice i uz maglu, a poslijepodne temperatura većinom između 14 i 17 °C.

U Dalmaciji također još jedan sunčan dan. Nakon mjestimičnog burina, danju će puhati sjeverozapadni vjetar, posebno prema otvorenome moru. Iako će na suncu posvuda biti ugodno toplo, treba računati na razmjerno svježe jutro u unutrašnjosti, a pri tlu je moguć i mraz.

U cjelodnevnom nebeskom plavetnilu uživat će mnogi i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će poslijepodnevna temperatura biti između 15 i 17 °C. More će na otvorenome, uz umjeren sjeverozapadnjak, biti ponegdje i umjereno valovito."

I u četvrtak još pretežno sunčano, pa promjena

"Na kopnu četvrtak pretežno sunčan te danju još malo topliji od srijede. U petak stiže promjena, koja će najviše doći do izražaja u popodnevnim i večernjim satima, kada će pasti temperatura, pa će, uz mjestimičnu kišu, potkraj dana biti susnježice i snijega, ponajprije u gorju. U subotu delomično razvedravanje, a u gorju će biti i razmjerno vjetrovito.

U četvrtak na Jadranu veća vjerojatnost za jutarnju maglu i sumaglicu. Tijekom dana bit će i sve više oblaka, osobito na sjevernom dijelu, gdje će slab do umjeren južni vjetar i jugo već zapuhati u poslijepodnevnim satima. Drugdje tek navečer i u noći na petak, koji će postupno biti sve oblačniji. Mjestimice će do kraja dana i u noći na subotu pasti malo kiše. Naime, već potkraj petka zapuhat će jaka i olujna bura na sjevernom dijelu, a u subotu će se proširiti duž ostatka obale.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!