U utorak većinom suho i barem djelomice sunčano

27.09.2021.

20:20

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HTV / HRT

"Promjenjivo razdoblje, koje je počelo s ponedjeljkom, trajat će sve do četvrtka, uz povremenu kišu, ponegdje i grmljavinu, većinom najčešću potkraj srijede te u četvrtak, kada će bura podno Velebita biti jaka, na udare i vrlo jaka. Jesenskom ugođaju pridonijet će i mjestimična jutarnja magla, a i postupni pad temperature.

Prema vikendu ponovno sunčanije i uglavnom prosječno toplo."
, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" podsjetila je i najnovije predavanje u organizaciji Centra za klimatološka istraživanja PMF-a: "Premda će sljedećih promjenjivih dana temperatura biti u padu - bit će i dalje barem oko prosječne za ovo doba godine. A gdje se i za takvog vremena može rashladiti na snijegu i ledu u Hrvatskoj - možete saznati tijekom predavanja Centra za klimatološka istraživanja PMF-a - u četvrtak, u 14 sati."

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U utorak većinom suho i barem djelomice sunčano

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U utorak će u istočnoj Hrvatskoj biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno uz malo kiše, a poslijepodne i dulja sunčana razdoblja. Uz povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar nakon razmjerno toplog jutra poslijepodnevna temperatura bit će između 21 i 24 °C.

Malo toplije bit će danju u središnjoj Hrvatskoj, uz uglavnom suho vrijeme, te djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Ujutro ponegdje može biti magle.

Magle će vjerojatno biti i po kotlinama gorskih krajeva, a danju djelomice sunčano. Mala vjerojatnost za malo kiše postoji ponajprije u Lici. Na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano, ali uz obalu puhat će umjerena, podno Velebita na udare i jaka bura, od sredine dana prema otvorenom moru i sjeverozapadnjak. More malo do umjereno valovito. Temperatura u gorju između 20 i 23 °C, na moru od 24 do 27 °C.

Pretežno sunčano i danju još malo toplije bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će slaba do umjerena bura, poslijepodne jugozapadnjak i sjeverozapadnjak.

Podjednako i na jugu Hrvatske - ujutro bura, poslijepodne vjetar s mora. Uz pretežno sunčano vrijeme temperatura zraka porast će od jutarnjih 17 do 21 °C, do poslijepodnevnih 27 ili 28 °C."

Do četvrtka promjenjivo pa stabilnije


"Malo kiše uz promjenjivu naoblaku na kopnu može pasti u srijedu, a češća će biti u noći na četvrtak i tijekom četvrtka, kada će se uz umjeren sjeveroistočnjak prema kraju dana razvedravati. U petak sunčanije, ali ujutro uz mjestimičnu maglu. Temperatura zraka u postupnom padu.

Na Jadranu će kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom mjestimice biti u četvrtak. U srijedu promjenjiva naoblaka, a u petak će prevladavati sunčano. Bura će u četvrtak pojačati na umjerenu do jaku, na udare podno Velebita i vrlo jaku, a u petak oslabjeti.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!