16:59 / 27.04.2021.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I u srijedu još većinom kiša, ali i malo toplije, uz slabiji vjetar

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HRT / HRT

I posljednji dani ovog mjeseca bit će poput prošlih - raznoliki, promjenjivi, s odstupanjem temperature zraka kao rijetko kada tijekom travnja. Nakon iznadprosječne topline na početku mjeseca, ponegdje čak i rekordne za 1. travnja, pa mjestimične rekordne hladnoće oko 7. travnja, pa poneki dan kasnije gdjegdje opet iznimne topline tijekom noći i jutra - ovaj je utorak najviša temperatura zraka u sjevernim hrvatskim krajevima jedna od najnižih izmjerenih na dan 27. travnja.

U Zagrebu je, primjerice, na postaji u Maksimiru posljednji put niža bila sada već davne 1985. godine - samo 7,9 °C, što je trenutačno i rekordno niska najviša dnevna temperatura zraka na dan 27. travnja na toj meteorološkoj postaji DHMZ-a. Inače, niža od 10 °C na isti je dan u Maksimiru bilo još samo 1954. i 1967. godine!?

Slijede nam stabilniji te osobito za vikend i osjetno topliji dani, uz južinu, te i dalje povremenu mjestimičnu kišu, a kolika će na kojoj postaji DHMZ-a biti izmjerena temperatura, vlaga, tlak i vjetar, te mnogobrojne druge informacije - osim u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone - može se spoznati i na teletekstu HRT-a, koji u srijedu 28. travnja obilježava čak 31 godinu postojanja!

"Srijeda, također u većini krajeva oblačna s kišom, bit će i malo toplija od utorka.", prognoza je dr. sc. Tanje Renko, pripremljena za kratku emisiju "Vrijeme", uoči "Dnevnika" u 19 sati, u kojoj je dodala: "Povratak pravim proljetnim temperaturama kreće s četvrtkom, od kada će biti i više sunčana pa i suha vremena - u većini krajeva vjerojatno najviše za vikend. No, povremeno i mjestimice bit će i pljuskova. Stoga pripremate li se za neke aktivnosti na otvorenom za detaljniju prognozu lokalnih nestabilnosti svakako treba još pričekati koji dan. Ono što je gotovo sigurno je ponovno jačanje jugozapadnjaka i juga."

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, od kojih je posljednji "Koliko nam je toplije nego prije".

I u srijedu još česta kiša, ponegdje i obilnija

dr. sc. Tanja Renko: "I srijeda će na istoku Hrvatske biti većinom oblačna, ali kiše će biti manje. Dapače, u nekim će predjelima i izostati, a poslijepodne će se i naoblaka smanjiti pa će se ponegdje ukazati i nebesko plavetnilo. Vjetar slab, a dnevna temperatura zraka malo viša nego u utorak, posebno u predjelima s barem skromnim sunčanim razdobljima u drugom dijelu dana. Najviša će biti 13, 14 °C.

U središnjoj Hrvatskoj će se također prema večeri postupno razvedravati, no prije toga, uz većinom oblačno vrijeme, treba računati na mjestimičnu kišu. Jutarnja temperatura bit će podjednaka kao u utorak - od 5 do 8 °C, a poslijepodnevna koji stupanj viša - oko 13 °C, pa će i dalje biti razmjerno svježe za doba godine.

U gorju te na sjevernom Jadranu prevladavat će oblačno s povremenom kišom, a rijetka sunčana razdoblja moguća su uglavnom na zapadnoj obali Istre i otocima. Ujutro će puhati umjerena bura, a poslijepodne vjetar uglavnom slab promjenjiva smjera.

Na srednjem Jadranu promjenjivo, a u unutrašnjosti Dalmacije i pretežno obačno, uz veću vjerojatnost za izraženije pljuskove. Na otocima i duž obale kiša će biti češća prijepodne pa će poslijepodne biti duljih suhih razdoblja, a i jugo će do tada gotovo sasvim oslabjeti.

Na krajnjem jugu Hrvatske bit će najviše suha i sunčana vremena, a mjestimične kiše, moguće i grmljavine, pretežito u jutarnjim satima. Jugo će prijepodne biti umjereno, a poslijepodne slabo pa će i more biti u smirivanju."

U nastavku tjedna stabilnije i toplije, ali ne i sasvim suho

"U drugoj polovini tjedna na Jadranu se nastavlja vrlo promjenjivo vrijeme. Bit će i suhih i sunčanih razdoblja, ali i mjestimične kiše, koja će ipak biti vjerojatnija na sjevernom dijelu. U petak i subotu puhat će slabo i umjereno jugo i jugozapadni vjetar, a subota - koja će biti najtoplija - bit će i vjetrovitija, posebno u Dalmaciji.

I na kopnu će od četvrtka uz južinu i više sunčana vremena zavladati temperatura primjerenija dobu godine. Štoviše, u subotu će biti nerijetko i viša od uobičajene za početak svibnja pa neka vas ne iznenadi i oko 25 °C, ali i mjestimični pljuskovi.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!