20:41 / 24.03.2021.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Slijedi sunčanije i toplije, ali prijete i alergije

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HRT / HRT

"I idućih će dana biti promjenjive naoblake, osobito u unutrašnjosti, ali na zadovoljstvo mnogih - i više dnevne temperature. Na sunčanijem Jadranu bura će se u četvrtak smiriti, a potkraj petka zapuhat će umjereno do jako jugo - predznak kratkotrajne promjene vremena. Njezina će glavnina biti potkraj subote i u noći na nedjelju, kada je i najveća vjerojatnost za ponegdje malo oborina, a i temperatura će se u nedjelju sniziti. No, već u nedjelju oblaci će polako napuštati naše predjele pa ćemo posljednjih dana ožujka imati stabilnije vrijeme, uz više sunčanih sati i temperaturu zraka primjerenu dobu godine, u mnogim krajevima čak i malo višu.", sažeta je prognoza za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

I još dodala: "I dok će mnoge veseliti budući sunčaniji i topliji dani, neki bi zbog njih mogli i patiti. Koncentracija peluda već je u nekim krajevima bila visoka, a sljedećih će dana i tjedana još i češće i više. Izdržite. Uz savjet liječnika, naravno."

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, a i preliminarna analiza prometnih nesreća prošlih godina u ovisnosti o meteorološkim uvjetima...

U četvrtak pretežno sunčano i toplije

dr. sc. Tanja Renko: "I u četvrtak će nebo nad istočnom Hrvatskom biti prošarano mnogobrojnim oblacima između kojih će se nazirati dijelovi nebeskog plavetnila i sunčeve zrake, a uz izostanak vjetra dnevna će temperatura biti malo viša nego u srijedu - uglavnom od XX do XX °C.

Više sunčanog vremena bit će u središnjoj Hrvatskoj pa će i porast temperature biti izraženiji, od jutarnjih 1 do 3 °C, ponegdje pri tlu uz mogućnost slabog mraza, do poslijepodne između 14 i 16 °C.

Podjednaka najviša dnevna temperatura mjerit će se i u gorju te na sjevernom Jadranu, gdje će prevladavati sunčano vrijeme. Jutro će u gorju i u unutrašnjosti Istre biti svježe, i uz mraz pri tlu, a duž obale i na otocima temperatura uglavnom od 3 do 8 °C. Umjerenu buru danju će zamijeniti sjeverozapadni vjetar, uz obalu ponegdje i jugozapadni.

U Dalmaciji će vjetar nastaviti slabjeti te će žuto - najmanje moguće upozorenje na buru i sjeverni vjetar biti na snazi još samo u noći i ujutro. Poslijepodne će puhati većinom umjeren sjeverozapadnjak i more će biti umjereno valovito. Prevladavat će sunčano vrijeme uz povremenu umjerenu naoblaku.

I na krajnjem jugu Hrvatske će također još ujutro biti razmjerno vjetrovito. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati u odnosu na ovu u srijedu i u poslijepodnevnim će satima biti uglavnom između 14 i 16 °C."

Slijedi većinom još toplije, za vikend prolazno uz oborine

"U nastavku tjedna na Jadranu blagi porast temperature. Nakon većinom sunčanog petka s jugom, koje će zapuhati potkraj dana te jačati u subotu, stizat će sve više oblaka, posebice na sjevernom dijelu, gdje će uglavnom i biti mjestimične kiše. U noći na nedjelju moguća je i na dijelu srednjeg Jadrana.

I na kopnu će petak proteći uz obilje sunca, a bit će posvuda i osjetno toplije. Razmjerno toplo bit će i u vjetrovitu te u većini krajeva suhu subotu. Malo kiše past će tijekom dana ponegdje u gorju, a glavnina promjene stiže navečer i u noći na nedjelju. Nedjelja će biti svježija, iako uz postupno razvedravanje.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!