U petak još većinom suho, sunčano i razmjerno toplo, na kopnu vjetrovito

23.03.2023.

14:13

Autor: Dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HTV / HRT

"Nakon niza suhih, stabilnih te iznadprosječno toplih dana - u subotu stiže promjena. Bit će kiše, često i u obliku pljuskova s grmljavinom, a u vrlo dinamičan i vjetrovit ponedjeljak, u gorju i snijega. Na Jadranu je vrlo vjerojatna lokalno obilnija oborina, a ne može se isključiti i mogućnost nevremena. Pritom će i osjetno osvježiti, uz jak i olujan sjeverni vjetar i buru.

S utorkom će se vrijeme postupno smirivati, no u kopnenom području svakako treba računati na pojavu mraza, osobito u srijedu.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Zbog zamjetne promjene vremena DHMZ je objavio i posebno priopćenje.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U petak još većinom suho, sunčano i razmjerno toplo, na kopnu vjetrovito

Dr. sc. Tanja Renko: "Petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti još jedan iznadprosječno topao dan uz puno sunčanih sati, no bit će vjetrovitiji. Naime zapuhat će jugozapadnjak koji će posebno u dijelu Podravine te u gorju biti i vrlo jak. Temperatura zraka u najtoplijem dijelu dana između 23 i 25 °C.

Neuobičajeno toplo te vrlo vjetrovito bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje jugozapadnjak u gorju može imati i olujne udare. Polako će pristizati i oblaci, češće u drugom dijelu dana pa će nakom pretežno sunčanog prijepodneva - poslijepodne biti i umjerene naoblake.

Na umjerenu pa i povećanu naoblaku treba računati i u dijelu Gorskog kotara te na širem riječkom području, gdje do kraja dana može pasti i poneka kap kiše. Drugdje pretežno sunčano. Upozorenje na jugozapadni vjetar na snazi je i u gorskoj Hrvatskoj dok će na sjevernom Jadranu vjetar biti slab, poslijepodne i umjeren - većinom južni i jugo.

Dalmacija
će i dalje biti "okupana" suncem, a uz slab vjetar temperatura zraka brzo će rasti do oko 20 °C - koliko će biti sredinom dana. Ne smije se zanemariti da je UV indeks već umjeren pa treba biti na oprezu kod duljeg izlaganja sunčevim zrakama.

I na krajnjem jugu Jadrana
vedro ili uz tek malo oblaka te veći dio dana slab vjetar promjenjiva smjera. Unatoč povoljnim meteorološkim prilikama alergičarima može probleme stvarati visoka koncetracija peludi čempresa i bora."

Za vikend promjena


"U subotu stiže promjena s kojom će kiša, ponegdje praćena i grmljavinom, pasti uglavnom na sjevernom i srednjem dijelu Jadrana tijekom prijepodneva. Predah od oborina potrajat će do nedjelje predvečer, a zatim uz dotok osjetno hladnijeg zraka ponedjeljak prilično dinamičan.

I u unutrašnjosti prvi val kiše stiže u subotu prijepodne, a drugo jače naoblačenje s još izraženijim padom temperature u noći s nedjelje na ponedjeljak. Ponedjeljak će ponovno biti vrlo vjetrovit, a u višem gorju će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!