19:22 / 23.02.2021.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Nastavlja se proljetna predstava - od kaputa do kratkih rukava

emisija Vrijeme

emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

"Do vikenda nema znatnije promjene, a što se nastavka suhog razdoblja tiče, promjena se ne nazire ni poslije, barem do početka sljedećeg tjedna. No na kraju veljače bit će niža temperatura, na kopnu bliža prosječnoj za klimatološki početak proljeća, a i vjetar će biti izraženiji, osobito duž obale i na otocima, gdje će u subotu zapuhati jaka, mjestimice i olujna bura. Prije toga, uz izostanak vjetra, raste vjerojatnost za nastanak magle i niskih oblaka, posebno potkraj četvrtka i u petak.", prognozirala je dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a u emisiji "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati, a u nastavku slijedi njezina detaljnija prognoza po područjima za sljedeće dane.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je za emisiju "Istrage prometnih nesreća", pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a, a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

I u srijedu stabilno i razmjerno toplo

dr. sc. Tanja Renko: "I srijeda će na istoku unutrašnjosti biti stabilna, a kako će vjetar izostati, ujutro će u dosta predjela biti magle koja bi se u dijelovima Podunavlja i Posavine mogla zadržati i veći dio prijepodneva. Nakon magle ili niskih oblaka prevladavat će sunčano.

I u središnjoj Hrvatskoj srijeda će biti u znaku većinom sunčanog vremena uz slab vjetar pa će slijediti još jedan iznadprosječno topao dan uz najvišu dnevnu temperaturu između 17 i 19 °C. Jutarnje će magle biti u Pokuplju i na sisačkom području, te u Podravini.

U gorju i na sjevernom Jadranu zapuhat će umjerena bura, podno Velebita i jaka, te će magla biti znatno rjeđa pojava - uglavnom će je biti ujutro po kotlinama Like, gdje će biti i mraza, kao i uz zapadnu obalu Istre. Prevladavat će sunčano i biti ugodno toplo.

Sunčano, uz najvišu temperaturu između 18 i 21 °C, bit će i u Dalmaciji, gdje će također puhati većinom umjerena bura, na otvorenome sjeverozapadni vjetar, zbog kojeg će more biti malo i umjereno valovito.

Obilje sunčanih sati i na krajnjem jugu Hrvatske, a u zavjetrini i na suncu, nekima će biti dovoljno toplo i za kratke rukave. Mjestimice umjerenu buru danju će zamijeniti sjeverozapadni, uz obalu i zapadni vjetar."

Do petka stabilno...

"Stabilno se vrijeme nastavlja do petka, kada će na Jadranu ponovno rasti vjerojatnost za stvaranje magle ili niskih oblaka, što će utjecati i na porast dnevne temperature. U noći na subotu zapuhat će jaka, mjestimice na udare i olujna bura, koja će raspuhati niski oblačni sloj.

U unutrašnjosti će promjena vremena biti vidljivija i po naoblaci i po padu temperature. Naime, ponovno ćemo imati prosječne vrijednosti za kraj veljače. Do tada razmjerno toplo, iako uz mjestimice u nizinama dugotrajniju maglu ili niske oblake, posebice u petak.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!