U petak pretežno sunčano, a kiša još uglavnom na jugu

22.04.2021.

21:25

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja  Renko

Tanja Renko

Foto: HRT / HRT

"Iako malo kiše može pasti ujutro, na jugu Hrvatske i kasnije - u petak će u većini krajeva biti dosta sunčanih sati, što je uvod u razmjerno stabilno, uglavnom suho i sunčano te ugodno toplo vrijeme za vikend - na veselje mnogih.

S početkom novog radnog tjedna ponovno promjenjivije i kišovitije, uz lokalno moguće i izraženije pljuskove, te opet nižu dnevnu temperaturu zraka, posebno u utorak, koji će na Jadranu, kao i prvi dio srijede, biti prilično vjetrovit.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a, a na kraju emisije "Vrijeme" u 20 sati dodatno je komentirala:

"Premda će vrijeme sljedećih dana, osobito za vikend, većinu potaknuti na boravak u prirodi - u povodu Dana i Noći knjige - ne zaboravite pročitati i barem poneki redak, pa i s meteotematikom. Osim postojećih knjiga - uskoro stiže i nova meteoslikovnica - i to o vjetru, koji bi i sljedećih dana mogao smetati. Srećom, samo nekima. I malo."

Za razliku od sve veće "smetnje" zbog globalnog zatopljenja i klimatskih promjena:

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, od kojih je posljednji "Koliko nam je toplije nego prije".

U petak pretežno sunčano, a kiša još uglavnom na jugu

dr. sc. Tanja Renko: "U petak će još na jugu Hrvatske biti oblačnije, uz mjestimičnu kišu te umjereno, na otvorenome i jako jugo i istočni vjetar. Jutarnja temperatura od 10 do 12 °C, a najviša dnevna između 16 i 19 °C.

U Dalmaciji će oblaka biti manje, osobito prema sjeveru, gdje će prevladavati sunčano, dok na kišu treba računati uglavnom ponegdje južnije od Splita. Puhat će umjerena bura koja će sredinom dana oslabjeti te prolazno ponegdje i okrenuti na jugozapadni vjetar.

U gorju će se tijekom jutra još zadržavati prilična količina oblaka uz koje će rijetko pasti i vrlo malo kiše, a u nastavku dana bit će barem djelomice sunčano. Duž obale i na otocima pretežno sunčano, no u prvom dijelu dana i vjetrovito, uz umjerenu i jaku buru. Najviša dnevna temperatura u gorju podjednaka kao u četvrtak, a na sjevernom Jadranu uglavnom toplije.

U središnjoj Hrvatskoj sunčano vrijeme, uz sjeverni te sjeveroistočni vjetar, te povoljne biometeorološke prilike vjerojatno će zadovoljiti većinu željnu pravog proljetnog ugođaja.

Na istoku unutrašnjosti u ranim jutarnjim satima još ponegdje dosta oblaka uz mogućnost za malo kiše, ponajprije u dijelu Posavine. Veći će dio dana zatim prevladavati sunčano uz mjestimice umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a danju će biti malo manje toplo nego u četvrtak, uz poslijepodnevnu temperaturu od 15 do 18 °C."

Za vikend većinom stabilno pa opet promjenjivije

"Tijekom vikenda će u unutrašnosti prevladavati sunčano i ugodno toplo vrijeme, uz većinom slab vjetar - za boravak na otvorenom idealno. S ponedjeljkom ponovno počinje promjenjivije razdoblje, a vjerojatan je i manji pad temperature zraka.

I na Jadranu subota i nedjelja stabilni, pretežno sunčani. U subotu će ujutro mjestimice biti umjerene bure, a danju sjeverozapadnjaka, a u nedjelju vjetar u većini predjela slab, sredinom dana ponegdje umjeren s mora. U ponedjeljak će zapuhati jugo i naoblačit će se, a vjerojatnost za kišu raste u poslijepodnevnim satima.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!