Olakšajte biljkama i životinjama toplinski stres, pričekajte s vađenjem krumpira

20.08.2023.

Zadnja izmjena 14:03

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Sljedećih dana valja nam se prilagoditi na pravu ljetnu žegu, posebice izraženu sredinom tjedna.

Kako je značajnije oborine u većini Hravtske bilo prije desetak dana, a u sljedećem razdoblju bit će većinom suho vrijeme, uz moguće manje lokalne nestabilnosti od sredine tjedna, navodnjavanje poljoprivrednih površina će biti nužno za očuvanje uroda. Na krajnjem istoku suša vlada gotovo cijeli mjesec, što se zasigurno nepovoljno odražava na nalijevanje zrna u kukuruzu i potencijalno može dodatno smanjiti prinose, koji su ionako već načeti od razorna djelovanja prijašnjih oluja.

Druga polovica kolovoza i prva polovina rujna idealno je vrijeme za vađenje krumpira. Međutim, brzo će početi propadati ako je tlo pretoplo. Budući da će tijekom sljedećeg tjedna srednja dnevna temperatura tla vjerojatno biti u nizinama oko 29 °C, u gorju oko 23 °C, te uzduž Jadrana oko 33 °C, s vađenjem krumpira treba pričekati da se tlo ohladi.

S obzirom na najavljene vrućine, sve radove na otvorenom najbolje je planirati u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, kako bi se izbjeglo dugotrajno izlaganje još uvijek vrlo visokom UV indeksu.

Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTPetra Sviličić, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRTHRT METEO, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!