U petak pretežno sunčano i toplije, ponegdje i vruće

19.08.2021.

20:40

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HRT / HRT

"Pred nama su prilično stabilni - sunčani te ponovno sve topliji dani pa će ponovno i za vikend, i još i početkom idućeg tjedna u većini krajeva biti vruće. Noći i jutra na kopnu će i dalje biti ugodni, ponegdje i prilično svježi, što će vjerojatno mnogima odgovarati. Potkraj ponedjeljka raste vjerojatnost za nestabilnije vrijeme, a od utorka i za pad temperature, koji će i ovoga puta biti manje izražen na Jadranu, gdje će prevladati prave ljetne prilike. Veći dio vremena bit će sasvim vedro, a noćnu i jutarnju slabu i umjerenu buru danju će mijenjati maestral, koji će donositi barem manje osvježenje u najtoplijem dijelu dana.", sažeta je prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

A nautičarima i ostalima koji planiraju ploviti mogla bi biti zanimljiva i korisna i prognoza koju je za "Regionalni dnevnik" četvrtkom pripremila Lidija Fuštar, dipl. ing., iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a:

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U petak pretežno sunčano i toplije, ponegdje i vruće

dr. sc. Tanja Renko: "Petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti u znaku sunčanog vremena. Bit će povremeno ponešto oblaka na nebu, a u poslijepodnevnim satima i slabog sjeveroistočnjaka. Jutro će biti svježe, a danju vrlo toplo uz najvišu temperaturu od 27 do 29 °C.

Danju podjednako toplo i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također prevladavati sunčano, uz slab vjetar. Noć i jutro bit će svježi i većini ugodni za spavanje.

Noćna svježina i u Gorskom kotaru i Lici, gdje će rijetko po kotlinama biti jutarnje kratkotrajne magle. Ugodno će biti i u unutrašnjosti Istre, a na sjevernom Jadranu temperatura uglavnom i viša od 20 °C. Uz obilje sunca danju će brzo rasti, te će u gorju biti vrlo toplo, a uz more vruće.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije samo prolazno mala, ponegdje i umjerena naoblaka. Uobičajeni savjeti za zaštitu od sunca u najtoplijem dijelu dana i dalje vrijede jer je indeks opasnosti od UV zračenja visok, pa i vrlo visok, a kako će biti vruće, uz najvišu temperaturu i do 32 °C, osvježenje će mnogi potražiti u moru čija je temperatura uglavnom od 25 do 27 °C."

I sljedećih dana stabilno

"Za vikend i dalje stabilno, sunčano i danju vruće. Slabu do umjerenu buru na Jadranu će danju zamijeniti maestral, koji će izraženiji biti u subotu. U ponedjeljak će na sjeveru zapuhati južni vjetar i jugo s kojima će stizati oblaci te će biti nestabilnije, uz mjestimičnu kišu i grmljavinu. U Dalmaciji će se zadržati uglavnom suho te pretežno sunčano.

I na istoku unutrašnjosti stabilnije, dok će na zapadu također, osobito u ponedjeljak poslijepodne biti pljuskova, moguće i izraženijih, pri čemu će stići i malo svježiji zrak. Prije toga, u subotu i nedjelju većinom sunčano. Ponovno će u svim kopnenim krajevima temperatura biti iznad 30 °C, a iako danju vruće, i dalje će noći, koje su već primjetno dulje, biti većini razmjerno ugodne za spavanje. Povoljne će biti i biometeorološke prilike, no unatoč tomu, nekima u pojedinim dijelovima zemlje glavobolju zadaje izostanak prave kiše.", prognozirala je i komentirala za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!