I na raznoliku Svijećnicu ujutro mnogi osjećaju smrzavicu

01.02.2021.

18:41

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

HRT emisija Vrijeme

HRT emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

"I dok će mnogi, osobito u SAD-u, u utorak pozorno pratiti hoće li svizac ugledati svoju sjenu i zima im potrajati još 4 tjedna, kod nas će južina sigurno vladati idućih barem tjedan dana.", zaključuje dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a na kraju emisije "Vrijeme" u 20 sati.

A prije toga, u emisiji "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati sažeto prognozira:

"Utorak će na kopnu početi hladnim jutrom, u nizinama često i uz maglu, a zatim će u većini predjela biti sunčanih razdoblja, uz sve osjetniji jugozapadnjak, koji će od srijede dodatno jačati pa će drugu polovinu tjedna obilježiti izražena južina, na Jadranu i uz jako i vrlo jako jugo. Bit će iznadprosječno toplo; kiše će povremeno biti u oblačnijem gorju, osobito u riječkom zaleđu te na dijelu sjevernog Jadrana. Iako će veći dio tjedna više suha i sunčana vremena biti u Dalmaciji, još će u utorak mjestimična kiša biti češća, moguće i izraženija na krajnjem jugu."


U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugim meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak raznoliko - od magle i sunca do mjestimične kiše

dr. sc. Tanja Renko: "Utorak će na istoku unutrašnjosti početi uz mjestimičnu maglu ili nisku oblake, a prema podnevu sve više sunčana vremena pa će poslijepodne u većini krajeva biti i uglavnom sunčano. Vjetar će biti slab. Nakon jutarnje temperature niže od 0 °C, slijedi porast na 4 do 7 °C.

Po nizinama središnje Hrvatske magla i niska naoblaka često će se dugo zadržati, i veći dio prijepodneva, zbog čega će temperatura sporije rasti pa može biti i većih razlika na malom području. U gorju će već popodne zapuhati umjeren jugozapadnjak, koji će se u nizinama osjetiti tek navečer.

U gorju i na sjevernom Jadranu barem djelomice sunčano. Ujutro po kotlinama magla, posebice u Lici, a uz više oblaka na moru može pasti i poneka kap kiše. Vjetar uglavnom slab; ujutro uz obalu ponegdje umjerena bura, potkraj dana u gorju jugozapadnjak.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno, mjestimice uz malo kiše pa i u obliku ponekog pljuska, i to vjerojatnije prijepodne, kada će biti više oblaka, a poslijepodne će biti barem djelomice sunčano. Slab i umjeren istočnjak i buru, koji će puhati u jutarnjim satima, sredinom dana zamijenit će sjeverozapadni vjetar i more će veći dio dana biti malo do umjereno valovito. Temperatura zraka malo viša nego u ponedeljak, u unutrašnjosti od 11 do 13, a duž obale i na otocima i do 15 °C.

Podjednako će biti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će se veći dio dana zadržati vrlo promjenjivo, uz mogućnost ponekog i izraženijeg pljuska, a ne može se isključiti ni pojava pijavice."

I u nastavku tjedna kojekako, ali posvuda toplije svakako

"Od srijede će uglavnom oblačnije biti na sjevernom dijelu Jadrana, uz mjestimičnu kišu, posebno na širem riječkom području, gdje će se najviše gomilati oblaci nošeni umjerenim, povremeno i umjereno jakim jugom i južnim vjetrom. Temperatura će biti u porastu.

I na kopnu toplije, uz temperaturu primjereniju ranom proljeću pa neka vas ne iznenadi prema kraju tjedna i više od 15 °C. U sjevernim kopnenim krajevima bit će dosta sunčanih razdoblja, a u gorju će prevladavati oblačno vrijeme, povremeno uz kišu.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!