Na početku korizme bez meteokataklizme

17.02.2021.

16:23

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

emisija Vrijeme

emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

"Od četvrtka će jutarnji temperaturni "minusi" biti sve rjeđi, nakon petka će i većinom izostati, a i dnevna će temperatura rasti na zadovoljstvo mnogih i do oko 15 °C. Prilično stabilne vremenske prilike, uz velik broj sunčanih sati, zadržat će se vrlo vjerojatno barem do sredine idućeg tjedna. Tek nakratko će biti prekinute blagom promjenom u petak i subotu, kada mjestimice malo kiše može pasti ponajprije u oblačnijem gorju i na širem riječkom području. Pritom će i vjetar na Jadranu tek povremeno biti umjeren potkraj petka i u subotu pa će povremeno postojati uvjeti za maglu i na moru.", sažeto prognozira dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a u emisiji "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak pretežno sunčano, ali ujutro ponegdje magla

dr. sc. Tanja Renko: "Četvrtak će na istoku unutrašnjosti biti pretežno sunčan, uz povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar ponajprije u Podunavlju, dok će drugdje vjetar biti većinom slab zbog čega će ujutro mjestimice biti i magle, vjerojatnije u Posavini te u zapadnoj Slavoniji.

Maglovito će biti i u dijelovima središnje Hrvatske, primjerice i u Banovini, ponegdje čak i veći dio prijepodneva, što će malo usporiti porast temperature, no bit će svakako u većini krajeva viša nego u srijedu, budući da će prevladavati sunčano vrijeme.

Obilje sunčana vremena bit će i u gorju te na sjevernom Jadranu, no kako će vjetar biti slab, osim po gorskim kotlinama magle će ujutro biti i ponegdje na Jadranu. Jutarnja temperatura u gorju od -3 do 1 °C, duž obale i na otocima između 2 i 7 °C, a najviša dnevna uglavnom od 9 do 13 °C.

U Dalmaciji će također vjetar biti slab promjenljiva smjera te će more biti mirno ili malo valovito, a vidljivost ponegdje smanjena zbog sumaglice ili magle. Uz prevladavajuće sunčano vrijeme najviša dnevna temperatura biti od 12 do 14 °C.

Krajnji jug Hrvatske će također biti "okupan" suncem. Dapače, nebo će biti i sasvim vedro, a i vjetar će uglavnom izostati. Najviša dnevna temperatura od 12 do 14 °C, no jutro će mjestimice biti svježe, posebice u dolini Neretve."

I dalje razmjerno toplo, ali posvuda ne i suho

"I u petak te za vikend dijelove Jadrana pokrivat će niski oblaci, ponegdje će biti i magle, a malo kiše past će uz obalu sjevernog i srednjeg dijela, posebice oko Rijeke, u podvelebitskom kraju i na širem zadarskom području. Bit će posvuda i dosta sunčanih razdoblja, ipak više na otocima i krajnjem jugu. Puhat će slabo, potkraj petka i u subotu i umjereno jugo.

U unutrašnjosti promjenjiva naoblaka, ujutro po nizinama i kotlinama ponegdje i magla, a malo kiše past će uglavnom na navjetrinskoj strani gorja gdje će povremeno umjeren južni i jugozapadni vjetar gomilati oblake. Temperatura će doseći ranoproljetne, većini ugodne vrijednosti.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!