I u četvrtak južina, razmjerno toplo, na zapadu moguća i obilnija kiša

14.09.2022.

15:00

Autor: Dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

"Nastavak južine najavljuje izraženu promjenu vremena idućih dana.

Već u četvrtak kiše će biti ponajprije u gorju, a u petak i subotu i drugdje. Pritom će mjestimice biti i vrlo obilne oborine, lokalno uz izraženije nevrijeme, a slijedi nam i zahladnjenje.

Nakon kratkog predaha od kiše u nedjelju, početkom novog tjedna ponovno raste vjerojatnost za promjenjivije dane, tijekom kojih će temperatura zraka biti osjetno niža nego u dosadašnjem dijelu ovoga tjedna, većinom čak i niža od prosječne za doba godine.

Osim na već spomenute dinamične, štoviše i opasne vremenske pojave, na Jadranu treba upozoriti i na olujan vjetar, nevere, moguće pijavice. Stoga za planiranje aktivnosti pratite vremenske prognoze i upozorenja DHMZ-a na mnogobrojnim medijskim platformama, uključujući, naravno, i HRT METEO aplikaciju za pametne mobilne telefone, s uvijek aktualnim meteorološkim i prometnim informacijama DHMZ-a i HAK-a.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u četvrtak južina, razmjerno toplo, na zapadu moguća i obilnija kiša

Dr. sc. Tanja Renko: "U četvrtak na istoku Hrvatske razmjerno vjetrovito te i dalje već od jutra iznadprosječno toplo, a uz promjenjivu naoblaku mjestimice može sredinom dana i poslijepodne pasti kiša.

Mnogima će četvrtak biti neugodan zbog izražene južine i u središnjoj Hrvatskoj. Naime, jugozapadnjak će i dalje biti mjestimice jak i vrlo jak, a uz promjenjivu naoblaku vjerojatnost za kišu pa i pljuskove rast će u drugom dijelu dana.

Već od jutra povremene kiše bit će u gorju i na sjevernom Jadranu, no glavnina kiše past će poslijepodne, štoviše lokalno vrlo vjerojatno i više od 50 litara po četvornome metru. Pritom je moguće i nevrijeme. I dalje će biti vjetrovito uz jugozapadnjak i jugo, a nakon još malo toplijeg jutra nego u srijedu, dnevna će temperatura zraka biti malo niža.

U Dalmaciji promjenjivo, u njezinoj unutrašnjosti poslijepodne ponegdje i pretežno oblačno. Mjestimice će biti kiše, moguće i jačih pljuskova, a s njima i obilnije kiše, posebice poslijepodne i navečer. Puhat će umjereno i jako jugo pa će more biti umjereno valovito i valovito.

Na valovito more te jak i vrlo jak vjetar treba upozoriti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će biti najviše suha vremena i sunčanih razdoblja, no također prolazno ponegdje i kiše, vjerojatnije sredinom dana."

U petak i subotu kišovito, vjetrovito i hladnije, pa u nedjelju prolazno smirivanje

"Kišovito i vjetrovito bit će i u petak i subotu. I dalje treba računati na mjestimične nevere te vrlo obilne oborine, moguće lokalno i više od 100 litara kiše po četvornome metru, a jako jugo i jugozapadnjak zamijenit će olujna bura u subotu, najprije na sjeveru, i s njom će osvježiti. Povoljno za mnoge je nedjeljno razvedravanje i slabljenje vjetra.

Upozorenja na opasne vremenske pojave bit će na snazi i u kontinentalnom području. Obilna kiša, potom i izražen pad temperature zraka, ali u nedjelju i smirivanje vremenskih prilika.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!