I na blagdan vruće i sparno

17:08 / 14.08.2021.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HRT / HRT

"Vikend i ponedjeljak nastavljaju se u sličnom tonu - uz vrućinu i prevladavajuću vedrinu, no ipak atmosfera će biti nestabilnija i ponajprije će na zapadu i sjeverozapadu Hrvatske biti lokalnih pljuskova, moguće i izraženijih.

Snažna promjena stiže u utorak. Donijet će mnogima dugoočekivano osvježenje, pa i kišu, ali nažalost bit će i jačeg nevremena. S jakom burom koja će zapuhati s utorka na srijedu oblaci će napuštati naše krajeve i nastavak sljedećeg tjedna bit će stabilniji te ponovno sunčaniji, mnogima i ugodniji.

Stoga će se iznadprosječno visoka temperatura i toplinski val diljem Hrvatske nastaviti do ponedjeljka, a i u utorak će se još zadržati u južnijim krajevima, gdje kiša ponovno na nekim lokalitetima može izostati i s ovim prodorom vlažnog i nestabilnog zraka.
", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a i još savjetovala:

"Prije te promjene, na blagdan Velike Gospe diljem Lijepe Naše bit će vruće i sparno, pa ako ste odlučili hodočastiti u neko od marijanskih svetišta - pripremite se na prave ljetne uvjete. I naravno, budite dodatno oprezni u prometu."

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

I na blagdan vruće i sparno

dr. sc. Tanja Renko: "Na istoku Hrvatske na blagdan će biti vruće i vrlo vruće te prevladavajuće sunčano uz slab vjetar. Temperatura zraka bit će još i za poneki stupanj viša od subotnje.

Podjednako i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će zbog najviših dnevnih vrijednosti između 33 i 36 °C na snazi biti umjerena opasnost od toplinskog vala. U središtima mnogih gradova mnogi neće ni tijekom noći uspjeti rashladiti svoje domove. Atmosfera će biti nestabilna pa na sjeverozapadu raste vjerojatnost za pljuskove, koji mogu biti i izraženiji.

I na zapadu prema večeri sve nestabilnije, iako još pretežno sunčano. Dok će se u gorju temperatura noću spustiti uglavnom ispod 18 °C, a po kotlinama i na oko 15 °C, uz obalu sjevernog Jadrana će biti vrlo toplo. Vjetar će uglavnom izostati.

Sunčano će prevladavati i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, zbog čega će i dnevna temperatura brzo rasti te će u nekim mjestima i veći dio dana, a prije toga i noći, biti iznad 30 °C. Najviša dnevna oko 36 °C.

Najveći - crveni stupanj upozorenja na toplinski val koji može utjecati na zdravlje - postoji i na jugu Hrvatske. More mirno ili tek malo valovito, a unatoč također razmjerno visokoj temperaturi između 26 i 28 °C, poslužit će za barem manje osvježenje."

U ponedjeljak sve nestabilnije, a u utorak većinom promjena

"U ponedjeljak će na Jadranu zapuhati jugo pa će nekima, uz daljnji pad tlaka zraka, možda biti još neugodnije. Najavit će promjenu koja stiže u utorak - pad temperature, ponegdje i nevere, a zatim i jaka te na udare i lokalno olujna bura.

I na kopnu nakon vrućeg i pretežno sunčanog ponedjeljka uz nestabilnosti na krajnjem zapadu stiže u utorak pravi preokret - temperatura će se u mnogim mjestima sniziti i za oko 10 °C. No osim mnogima priželjkivanog osvježenja, moguće je i nevrijeme. Sa srijedom stiže razvedravanje.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!