Vjetar slabi, dnevna temperatura raste, nema pogleda na oblake tmaste

13.02.2021.

21:31

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

emisija Vrijeme

emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

Komiža = Crni Lug = 3 cm

I drugog dana ovog zimskog vikenda - puno primjerenijeg veljači od onih toplih ekstrema koje smo imali do srijede - zabilježile su se iznimnosti. U Komiži, primjerice, u nedjelju u 7 sati ujutro izmjerena su 3 cm snijega, pri čemu je ponovljena rekordna visina snježnog pokrivača izmjerena 2018. godine. Bilo ga je kao u Bosiljevu i u Crnom Lugu u NP Risnjak!?

Split = Zagreb = ujutro -3 °C, poslijepodne 3 °C

Zanimljivo je spomenuti i kako je u Zagrebu i Splitu temperatura zraka bila ista - ujutro najniža -3 °C, poslijepodne najviša 3 °C, što se u veljači jako rijetko događa. Pritom je u Splitu najviša dnevna temperatura zraka bila rekordno niska za Valentinovo!

Inače, najniža noćna i jutarnja temperatura gotovo uzduž cijeloga Jadrana bila je negativna, a na kopnu su se mjerili i mjestimični dvoznamenkasti minusi. Bit će ih i u ponedjeljak!

"I u novome će tjednu ugođaj biti zimski, uz upozorenje na hladni val koji može djelovati na zdravlje sve do utorka.", prognozirala je u HRT-ovim emisijama "Vrijeme" dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a i dodala: "Uz slabljenje bure postupan i blagi porast temperature nastavit će se prema kraju tjedna te će vrijednosti biti većinom primjerene dobu godine. Pritom će ponedjeljak početi vedrinom, a povremena naoblačenja s kojima može biti uglavnom slabih oborina najvjerojatnija su sredinom tjedna."

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", koja se emitira u subotu poslijepodne na HTV1, a i agrometeorološka prognoza, koju za nedjeljne "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak većinom sunčano i manje hladno, uz slabiji vjetar

dr. sc. Tanja Renko: "Ponedjeljak će na istoku Hrvatske biti sunčan, ujutro rijetko uz sumaglicu ili maglu, ponajprije u Posavini. Navečer će polako stizati oblaci sa zapada. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar, a nakon vrlo hladnog jutra najviša dnevna temperatura zraka bit će između 3 i 5 °C.

Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Vjetar slab, jutarnja magla najvjerojatnija na karlovačkom i sisačkom području, a popodne oblaka sve više, posebice uz granicu sa Slovenijom.

Na hladnoću treba upozoriti i na sjevernom Jadranu i u gorju, gdje će prijepodne proteći uz vedrinu, a prema večeri će se sa zapada umjereno naoblačiti. Bura će još ujutro biti umjerena, podno Velebita jaka.

Jake bure s mjestimičnim olujnim udarima bit će u Dalmaciji tijekom prijepodneva, zatim će izraženije slabjeti što će omogućiti i porast temperature pa će najviše dnevne biti između 5 i 10 °C, ali noć i jutro će biti prilično hladni.

I na krajnjem jugu Hrvatske razmjerno hladno. Uz jaku, na udare i olujnu buru, more će biti umjereno valovito i valovito, na otvorenom moru prijepodne i jače valovito."

U nastavku tjedna daljnji porast temperature, ali i naoblake, vjerojatnosti za slabe oborine...

"U pretežno sunčan utorak bura će biti umjerena, u Dalmaciji ujutro i jaka te će hladnoća još malo popustiti, a blagi porast temperature nastavit će se i sredinom tjedna. S naoblačenjem će u srijedu mjestimice pasti malo kiše, a u četvrtak barem djelomice sunčano, uz porast naoblake prema večeri na sjevernom dijelu.

Hladni val koji može djelovati na zdravlje bit će na snazi još u većini kopnenih krajeva u utorak, nakon čega će i noćni minusi biti sve blaži, a i dnevna temperatura vratit će se u prosjek za drugu polovinu veljače. Sunčanih razdoblja neće nedostajati, a uz prolazno više oblaka poneka kap kiše može pasti u srijedu, ponajprije u sjevernim kopnenim krajevima.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!