U ponedjeljak stabilnije te većinom sunčano i toplije, ali posvuda ne i suho

11.06.2023.

21:48

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

""Prvi dani novog radnog tjedna bit će - mnogi će vjerojatno reći: "Napokon!" - uglavnom suhi i sunčani, pri čemu na kopnu ne odveć topli, a na Jadranu vrlo topli i vrući. Ipak, izlaganje suncu valjalo biti ograničiti sredinom dana i u rano poslijepodne zbog visokog UV indeksa - mjere jakosti sunčeva zračenja.

Od kraja srijede opet promjenjivije, mjestimice s kišom, i to najprije u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Za nastavak tjedna prognoze su još vrlo nepouzdane - ciklona će biti u blizini Hrvatske, no još se ne zna hoće li kod nas ili južnije od nas pasti veća količina kiše, uz lokalno i izražene pljuskove s grmljavinom, osobito u Dalmaciji. Puhat će uglavnom umjerena i jaka bura, ponajviše na sjevernom dijelu, te sjeverozapadnjak. U četvrtak prolazno jugo..." , sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" poslije "Dnevnika 3" dodatno je komentirao:

"Svibanj je gotovo posvuda, osim u Istri i na Kvarneru, bio kišovitiji od prosjeka, a tu "nepravdu" ispravlja lipanj. Na primjer, ako u Pazinu do srpnja ne padne ni kap kiše, svejedno će biti kišovitije od prosjeka za lipanj."

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u nedjelju  poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U ponedjeljak stabilnije te većinom sunčano i toplije, ali posvuda ne i suho

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U ponedjeljak će na istoku Hrvatske prevladavati sunčano. Malo kiše rano ujutro još može biti u Srijemu. Puhat će umjeren sjeverni vjetar. Ujutro oko 15 °C, a dnevna temperatura između 23 i 25 °C.

U središnjoj Hrvatskoj sunčano, uz umjeren sjeveroistočni vjetar. Najniža temperatura od 14 do 16 °C, a najviša oko 24 °C.

Uglavnom sunčano i u gorju, gdje malo kiše može pasti još prijepodne. Na sjevernom će Jadranu prevladavati sunčano, ali na sjeveru Istre potkraj dana ipak postoji mala vjerojatnost za pljusak praćen grmljavinom. Bura će pod Velebitom na udare biti olujna, drugdje umjerena i jaka, u gorju sjeveroistočni vjetar. More većinom umjereno valovito, moguće i valovito. Jutarnja temperatura na obali oko 20 °C, dnevna od 24 do 27 °C, u gorju oko 21 °C. 

U Dalmaciji pretežno sunčano i vrlo toplo, sredinom dana uz visok, moguće i vrlo visok UV indeks. Puhat će umjerena i jaka bura, osobito izražena na sjevernom dijelu, a na otocima i sjeverozapadni, prema jugu i zapadni vjetar. Ujutro u unutrašnjosti oko 16 °C, na obali oko 20 °C, danju između 24 i 28 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske pretežno sunčano, ali uz mogući kraći pljusak i grmljavinu. Vjetar najčešće umjeren sjeverozapadni ili bura. Najviša temperatura zraka većinom između 25 °C u zaobalju i 28 °C na obali."

U utorak još relativno stabilno pa opet promjenjivo


"Relativno stabilno na kopnu će ostati i u utorak i srijedu, ali će jutra biti svježija. U srijedu će malo kiše pasti u gorju, drugdje je opet moguća u promjenjiviji četvrtak. Vjetar uglavnom slab, povremeno umjeren istočni ili sjeveroistočni. Dnevna temperatura bit će niža od uobičajene za ovo doba godine. 

Na Jadranu u početku sunčano - s jakom burom na sjevernom dijelu, koja će malo oslabjeti u srijedu, a u četvrtak će u Dalmaciji prolazno okrenuti na jugo. Na krajnjem sjeveru i jugu može biti izoliranih nestabilnosti. Vjerojatnost za pljuskove ponovno raste od kraja srijede te osobito u četvrtak u Dalmaciji - lokalno bi moglo biti i obilnije kiše. Jutarnja temperatura ostat će oko 20 °C, a danju će biti malo manje toplo nego prije.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremio Josip Meštrić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!