Utorak topliji, barem djelomice sunčan, ponegdje uz pljuskove

17:40 / 09.05.2022.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon još ne posve stabilnog utorka, tijekom kojeg su i dalje mogući poslijepodnevni pljuskovi, i to uglavnom u kopnenom području i na sjevernom Jadranu - sredinom tjedna imat ćemo obilje sunčanog i iznadprosječno toplog vremena, ponegdje vjerojatno i vrućeg, koje će nas podsjetiti na ljeto. Pritom na Jadranu ujutro burin, danju vjetar s mora, a samo će još u utorak biti umjerene bure i sjeverozapadnjaka.

Već u petak ponovno raste vjerojatnost za pljuskove, a za pouzdaniju prognozu za vikend još valja pričekati.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A u duljoj emisiji "Vrijeme" nakon "Dnevnika" podsjetila je na još jedan povijesni dan za hrvatsku meteorologiju, a i dala pregled odstupanja od prosječne i ekstremne temperature zraka prve polovice svibnja:

"Naizgled običan proljetni ponedjeljak, mnogima ugodno topao, ali i nestabilan, s lokalnim pljuskovima i grmljavinom, istodobno je i još jedan povijesni dan za hrvatsku meteorologiju - i to zbog početka postavljanja drugog od 3 nova meteoradara na još uvijek ne sasvim pokrivenom Jadranu. Ti će radari puno pomoći kod ranog otkrivanja i upozorenja na lokalno izraženije razvoje oblaka kod ovako nestabilne atmosfere, kakva će biti još i tijekom utorka.

U srijedu i četvrtak sunčanije, uz daljnji porast temperature zraka, i to do ponegdje "vrućih" vrijednosti - blizu ekstremnih za ovo doba godine, uz koje bi se nekima moglo učiniti kao da su u ljetu."

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Utorak topliji, barem djelomice sunčan, ponegdje uz pljuskove

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U utorak u istočnim hrvatskim krajevima u početku barem djelomice sunčano, a uz umjeren razvoj oblaka od sredine dana raste vjerojatnost za mjestimičnu kišu te lokalne pljuskove i grmljavinu. Najniža temperatura između 10 i 12 °C, a najviša dnevna od 23 do 26 °C.

Podjednako toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također poslijepodne biti umjerenog razvoja oblaka, ali je vjerojatnost za pljuskove vrlo mala.

U gorskim krajevima djelomice sunčano, ali od sredine dana valja računati na mjestimične pljuskove i grmljavinu. Na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano, ali u poslijepodnevnim satima nije isključeno da uz obalu bude i ponekog kratkotrajnog pljuska. Ujutro uz obalu umjerena bura, prijepodne podno Velebita i jaka, a danju jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Poslijepodnevna temperatura u gorju između 20 i 23 °C, a na moru od 23 do 25 °C.

U Dalmaciji će prevladavati sunčano i toplo, dok su u njezinoj unutrašnjosti uz umjeren do jak razvoj oblaka poslijepodne mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab, uz pljuskove kratkotrajno pojačan. Uz obalu će ujutro puhati slaba do umjerena bura, danju sjeverozapadni i zapadni vjetar uz malo do umjereno valovito more.

I na jugu Hrvatske nakon slabe i umjerene bure danju vjetar s mora. Pritom pretežno sunčano i ugodno toplo uz temperaturu ujutro između 14 i 16 °C, danju od 23 do 26 °C."

Sredinom tjedna stabilnije i toplije

"Sljedećih dana diljem unutrašnjosti većinom sunčano i postupno toplije, pa bi u četvrtak temperatura mogla dosegnuti i 30 °C. U petak ponovno raste vjerojatnost za mjestimične lokalne pljuskove i grmljavinu, uglavnom na zapadu uz samo manji pad temperature zraka.

Na Jadranu sljedećih dana pretežno sunčano i toplo uz slab vjetar. U petak mala vjerojatnost ponekog pljuska postoji ponajprije u Istri.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs. iz DHMZ-a za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!