U subotu promjenjivo i većinom svježije, povremeno kiša

31.03.2023.

17:31

Autor: Dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HTV / HRT

"Travanj će početi promjenljivim te i dalje razmjerno toplim vremenom, no početkom idućeg tjedna ponovno hladnije te vrlo vjetrovito - i to nije prvotravanjska šala. Puhat će vrlo jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a iako će oborine uglavnom biti znatno manje nego u dane vikenda, ne bi trebao iznenaditi i tanji snježni pokrivač u višem gorju. Sredinom tjedna ponovno prijeti mraz.

Vrlo vjetrovito bit će u prvoj polovini idućeg tjedna i na Jadranu, već od utorka i uz prevladavajuće sunčano vrijeme, a olujna bura zapuhat će potkraj nedjelje. I duž obale uz jak vjetar može biti poneke pahulje, u ponedjeljak na sjeveru, a u utorak na krajnjem jugu. Za vikend pak, osobito u subotu, lokalno i poneki izraženiji pljusak s grmljavinom", sažeta je tjedna vremenska prognoza posebno za kopno i more koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTv/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U subotu promjenjivo i većinom svježije, povremeno kiša

Dr. sc. Tanja Renko: "U subotu na istoku Hrvatske prijepodne kišovito. Pritom će lokalno pasti i obilnija oborina, no poslijepodne su vrlo vjerojatna sunčana razdoblja iako i dalje uz mogućnost ponekog pljuska. Stoga će i dnevna temperatura biti niža nego u petak, a ujutro može biti i pojačanog vjetra te grmljavine.

Zagrmjeti može lokalno i u središnjoj Hrvatskoj gdje će glavnina kiše pasti do jutra, no i u nastavku subote uz promjenjivu naoblaku treba računati na poneki pljusak. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 9 °C, a najviša dnevna uglavnom između 16 i 18 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu tijekom noći i jutra povremeno kiša, mjestimice i nevere. Zatim smanjenje naoblake, no kako će atmosfera i dalje biti nestabilna, i u nastavku će dana biti ponekog pljuska. Jugo će u noći okrenuti na sjeverozapadni vjetar, kratkotrajno i vrlo jak, što će uzburkati more, a zatim veći dio dana slab vjetar i znatno mirnije more.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije kiša i grmljavina češće u drugom dijelu noći i u subotu ujutro. Zatim vrlo promjenjiva naoblaka i dulja sunčana razdoblja, no i dalje uz poneki pljusak. Jugo će dosta naglo okrenuti na sjeverozapadni i zapadni vjetar, u početku i vrlo jak, a prema večeri će slabjeti.

I na jugu Hrvatske podjednako - osobito ujutro i prijepodne vrlo promjenjivo te razmjerno vjetrovito uz mjestimične nevere. Jutarnja temperatura od 9 do 13 °C, a najviša dnevna oko 17 °C".

Nastavak promjenjivog vremena, ali uz nižu temperaturu


"Nedjelja će na Jadranu također biti vrlo promjenjiva, ponovno uz jugo koje će već poslijepodne okretati na buru koja će početkom tjedna biti vrlo jaka i olujna. S njom će se dijelom razvedriti, ali i osvježiti.

Vjetrovit će i prohladan biti početak tjedna i u unutrašnjosti pa će u gorju biti i susnježice i snijega, a u još relativno toplu nedjelju osim mjestimične kiše - i duljih sunčanih razdoblja", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!