Nepovoljni uvjeti zbog kiše i jakog vjetra, zatim i mraza

26.03.2023.

18:33

Autor: dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Odmah na početku prognoze upozorenje – u utorak i srijedu je vrlo velika vjerojatnost za hladna jutra s najnižom temperaturom zraka i ispod točke smrzavanja, pa koliko god možete zaštitite osjetljive biljke. Nadamo se da će već procvjetale voćke izdržati ovo kratkotrajno zahladnjenje. Prema danima vikenda ponovno će zatopliti. Najviša temperatura zraka bit će oko 20 °C.

Vremenski uvjeti za radove na otvorenom će u ponedjeljak i utorak biti nepovoljni i zbog kiše i zbog jakog vjetra. Poljoprivredne radove najbolje planirajte sredinom tjedna jer na njegovom kraju postoji mogućnost za novu promjenu vremena. Kiša je dobra vijest za ratare koji čekaju na prihranu ozimih usjeva. Ipak radovi poput pripreme tla za proljetnu sjetvu te sadnju povrtnih kultura morat će pričekati da se tlo prosuši.

Temperatura sjetvenog sloja tla na oko 10 cm dubine
bit će od 8 °C u gorju do 13 °C u Dalmaciji.

Dakle, na kraju ožujka slijedi nam promjena vremena i kratkotrajno zahladnjenje radi kojeg poljoprivrednici trebaju biti na oprezu. Kiša će pridonijeti pojavi bolesti, pa će biljke trebati i od toga zaštititi. Budući da su vjetroviti dani pred nama, redovito pratite dnevne prognoze vjetra, između ostaloga - i u HRT METEO aplikaciji. Naravno, tretiranje biljaka treba provoditi kada vjetra nema kako bi pazili na pčele, bumbare i ostale korisne kukce.

Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTIvana Čavlina Tomašević, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRTHRT METEO, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!