Ne samo o agrometeo uvjetima, nego i detaljnije o požarima

20.02.2023.

Zadnja izmjena 14:00

Autor: dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Za "Plodove zemlje" u nedjelju, 19. veljače 2023. godine dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a nije pripremila samo uobičajenu agrometeorološku prognozu, nego je govorila i o požarima na Jadranu, njihovoj prognozi i prevenciji. Uostalom, tema njezine disertacije, koju je obranila i u Australiji i u Hrvatskoj, bila je "Analysis of extreme fire weather during catastrophic wildfires in Croatia and Australia", odnosno "Analiza ekstremnih vremenskih uvjeta tijekom katastrofalnih požara u Hrvatskoj i Australiji", pod mentorstom prof. dr. sc. Paul Beggs-a s Macquire University Sydney i izv. prof. dr. sc. Maje Telišman-Prtenjak sa zagrebačkog PMF-a.


Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
Ivana Čavlina Tomašević o požarima otvorenog prostora, Foto: Plodovi zemlje/HRTagrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTIvana Čavlina Tomašević, Foto: Plodovi zemlje/HRTHRT METEO aplikacija, Foto: HRT/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRT

Početkom tjedna povoljni agrometeorološki uvjeti pa promjena


"Povoljnih uvjeta za radove na otvorenom bit će u prvom dijelu tjedna, uz nastavak prevladavajuće suhog vremena. Povremena slaba kiša bit će češća na Jadranu, krajem tjedna na sjevernom moguće i obilnija. Kiša će svakako dobro doći da se natopi suhi gorivi materijal kako pri spaljivanju poljoprivrednih ostataka vatra ne bi izmakla kontroli.


Poljoprivrednici neka svakako budu na oprezu i prate dnevne vremenske prognoze kako bi spaljivanje poljoprivrednih ostataka obavili u danima bez vjetra.


Danju će biti iznadprosječno toplo. Najviša temperatura zraka bi mogla dosegnuti i 20 °C.


I temperatura sjetvenog sloja tla bit će u porastu - najvjerojatnije uz vrijednosti od 2 do 6 na kopnu te od 9 do 11 °C na Jadranu.", agrometeorološka je prognoza dr. sc. Ivane Čavlina Tomašević, iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

A osim redovite agrometeorološke prognoze, tijekom razgovora s Vlatkom Grgurićem, urednikom i voditeljem "Plodova zemlje", govorila je i o svojim analizama i saznanjima o požarima na Jadranu, njihovoj prognozi i prevenciji:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!