Sve toplije tlo pogodovat će klijanju, ali sa sadnjom krumpira još pričekajte

19.03.2023.

14:27

Autor: dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: Plodovi zemlje / HRT

U ponedjeljak, 20. ožujka, proljetna je ravnodnevnica, odnosno točno 12 sati dana i 12 sati noći označava astronomski početak proljeća. Ugodno topli dani su pred nama.

Najviša temperatura zraka ponegdje i iznad 20 °C pogodovat će rastu i razvoju svih biljaka. Dobra je vijest da neće biti opasnosti od hladnoće i pojave mraza jer se najniža temperatura zraka neće spuštati ispod točke smrzavanja.

U idućem razdoblju prevladavat će suho vrijeme. Mogućnost za promjenu vremena uz kišu postoji prema kraju tjedna, no za preciznije informacije treba pričekati i pratiti dnevne prognoze, između ostaloga - i u HRT METEO aplikaciji.

Temperatura tla bit će u porastu


Na oko 10 cm dubine temperatura tla
 vjerojatno će biti od 8 do 11 °C u unutrašnjosti, te oko 13 °C na Jadranu. Toplije tlo pogodovat će klijanju i nicanju biljaka, a toplo, sunčano i suho vrijeme pogodovat će njegovom prosušivanju. Suho tlo je sada potrebno poljoprivrednicima da bi ga pripremili za proljetnu sjetvu.


Sjetva kukuruza bi po planu trebala krenuti za dva tjedna. Ubrzo treba započeti i sadnja krumpira.


Zanimljiva je stara narodna preporuka koja kaže da se krumpir sadi kada procvjeta maslačak, završi cvatnja trešanja i prolista breza. Prema tome sadnju krumpira treba još malo pričekati. No, već sada se osjeti da je novo godišnje doba tu, zatoplilo je, danjeg svjetla je sve više, a prirodu su zašarenili vijesnici proljeća.


Galerija
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRT
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRTHRT METEO aplikacija, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!