Povremena mjestimična kiša i dalje će ometati radove na otvorenome

28.05.2023.

14:10

Autor: dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

agrometeorološka prognoza

agrometeorološka prognoza

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Svibanj će završiti u svom poznatom stilu reda kiše i reda sunca, dok će početak lipnja ipak biti malo stabilniji. Kroz tjedan će nas pratiti toplo, pa i vrlo toplo vrijeme. Najtoplije će biti za vikend uz najvišu temperaturu zraka oko 27 °C.

Kiše će osobito biti do sredine tjedna. Iako ne velikoj količini, ipak će prekinuti radove na otvorenom. U mnogim predjelima poljoprivrednici imaju problema sa sjetvom i sadnjom povrća, ponegdje se kukuruz još nije niti posijao, a rokovi za sjetvu prolaze. Proteklih godina bi se preklapale berbe u plasteniku i one vani, a ove godine zbog kiše, hladnoće i natopljene zemlje sve kasni.

Temperatura tla na oko 10 cm dubine bit će od 18 u gorju do 25 °C u Dalmaciji.

Dakle, radove na otvorenom, uključujući i košnju trave, prilagođavajte vremenskoj prognozi. Trava ovih tjedana buja i mora se kositi. No, u visokoj travi se tijekom svibnja i lipnja često skriva mladunčad zečeva, fazana i srna i svi su oni ugroženi od kosilice. Preporuka je da se kosi od središta livade prema rubovima, a ako pronađete lane ili neku drugu životinju oprezno ju izmjestite na drugo mjesto, koristeći rukavice ili pokošenu travu. Pažljivom košnjom ćete tako smanjiti ugroženost i očuvati dragocjene životinjske vrste.

 

Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
Plodovi zemlje, Foto: HRT/HRTagrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRTaplikacija HRT METEO, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!