I u srijedu većinom sunčano i vrlo toplo, mjestimice i vruće

07.09.2021.

17:50

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HRT / HRT

"I sljedećih se dana - vjerojatno sve do sredine rujna - nastavlja razdoblje pretežno suhog, sunčanog i toplog vremena, ponegdje i vrućeg. Ipak, u prolazno oblačniji četvrtak i petak u južnijim krajevima može pasti poneki pljusak, a po nizinama unutrašnjosti će za svježih i mirnih jutara lokalno biti sumaglice i magle. Vjetar većinom slab, na Jadranu povremeno i umjeren s mora, a u srijedu još mjestimice na sjevernom Jadranu valja voditi računa o jakoj buri.", sažeta je prognoza za nastavak ovog tjedna i početak sljedećega, koju je za emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a, a za kraj emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" iznio je i sažetu analizu prvih tjedana nastave prošlih 20 godina:

"Ovako razmjerno stabilno - suho i toplo vrijeme nije baš bilo često tijekom prvog tjedna nastave posljednjih 20 godina. U Splitu samo oko trećine prvih tjedana nastave! U Zagrebu još rjeđe - svake pete godine, a čak dvaput je kiša u Zagrebu padala svakog radnog dana u tjednu pa je kišobran bio uobičajen rekvizit - posve različito od ovogodišnjeg pretežno sunčanog početka nadam se uspješne školske godine. Pazimo na školarce!"

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

I u srijedu sunčano i većinom ugodno toplo, nekima i vruće

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U srijedu na sunčanom istoku Hrvatske ujutro mjestimice uz rijeke može biti magle, a danju će puhati umjeren istočni i jugoistočni vjetar, lokalno s jakim udarima. Temperatura će od jutarnjih 10 °C rasti do vrlo toplih 27 °C.

Podjednako danju toplo bit će i u sunčanoj središnjoj Hrvatskoj, ali uz slabiji vjetar. Jutro svježe, najniža temperatura između 9 i 12 °C, a ponegdje bi moglo biti kratkotrajne magle.

Maglovito i po nekim kotlinama gorskih krajeva, gdje će jutarnja temperatura biti oko 8 °C. Na pretežno vedrom sjevernom Jadranu ujutro od 17 do 20 °C, a danju oko 28 °C. Umjerena, prijepodne lokalno i jaka bura - osobito podno Velebita, danju će prolazno oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. More većinom mirno i malo valovito.

U sunčanoj Dalmaciji povremeno umjerena naoblaka. Ujutro rijetko gdje burin, danju umjeren jugozapadni vjetar, prema otvorenome moru i sjeverozapadni. Najniža temperatura od 13 °C u unutrašnjosti do 22 °C na obali, a najviša i do 30 °C.

Iako uglavnom sunčano, na jugu Hrvatske će prolazno biti i povećane naoblake. Vjetar slab, popodne do umjeren jugozapadni. Jutro u većini mjesta toplo, rijetko gdje s temperaturom nižom od 20 °C, a danju vrlo toplo i vruće."

U četvrtak i petak jugu nestabilno - sjevernije suho


"Idućih dana u unutrašnjosti Dalmacije, osobito na jugu, može biti lokalnih pljuskova, a prema sjeveru sunčano, pa čak i posve vedro. Umjerenog jugoistočnjaka još će u četvrtak biti na istoku, a potom vjetar posve slab. Jutra svježa, ponegdje s maglom, a dani topli.

Na Jadranu većinom sunčano, ali na jugu prolazno nestabilnije u četvrtak i petak. Vjetar će gotovo posve oslabjeti - ujutro rijetko gdje burin, a popodne slab vjetar s mora koji će malo pojačati u subotu. Temperatura se neće bitnije mijenjati.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!