U ponedjeljak ponegdje moguće malo kiše, na Jadranu jaka bura, vruće

07.08.2022.

17:15

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HTV / HRT

Nakon subote, koja je rekordno topla bila u Rabu i Zadru, možda i još ponegdje - i u nedjelju je najviša dnevna temperatura zraka mjestimice bila kao nikada do sada, barem prema trenutačnim, od klimatologa DHMZ-a još ne potvrđenim podacima. U Dubrovniku je izmjereno čak 38,6 °C - apsolutno najviša temperatura zraka na toj meteorološkoj postaji DHMZ-a od 1961. godine, kada su počela svakodnevna službena mjerenja prema standardima Svjetske meteorološke organizacije. Dosadašnji rekord bio je 38,4 °C iz 2012. godine, izmjeren također 7. kolovoza. 

Sljedećih će dana biti manje vruće, štoviše, u mnogim krajevima unutrašnjosti vrućina će izostati, a ni kiše neće biti posvuda. Stoga je Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a za kratku emisiju "Vrijeme" uoči nedjeljnog "Dnevnika" u 19 sati pripremila sažetu tjednu vremensku prognozu:

"Najava manje vrućih dana sigurno će mnoge razveseliti. Međutim, tek povremeni lokalni pljuskovi, uglavnom u prvoj polovini tjedna, dugotrajnu sušu neće ublažiti.

Osjećaju ugodnijeg vremena pridonijet će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu sjeverozapadni i jugozapadni, koji će zapuhati nakon noćne i jutarnje bure, većinom umjerene, u prvom dijelu tjedna ponegdje i jake, s olujnim udarima osobito podno Velebita."

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U ponedjeljak ponegdje moguće malo kiše, na Jadranu jaka bura, vruće

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti barem djelomice sunčano. Uz umjeren razvoj oblaka u drugom dijelu dana lokalno je moguć poneki pljusak, uglavnom u Posavini. Jutro razmjerno toplo, a najviša dnevna temperatura zraka između 28 i 31 °C.

Niža temperatura zraka i u središnjoj Hrvatskoj - jutarnja između 15 i 19 °C, a najviša dnevna od 25 do 27 °C. Uz promjenjivu naoblaku mjestimice može pasti malo kiše.

Na sjevernom Jadranu većinom sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Poslijepodne u unutrašnjosti Istre može biti ponekog pljuska. Puhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarim, sredinom dana će oslabjeti. U gorju promjenjivo, uz mogućnost za malo kiše uglavnom u Lici. Temperatura u gorju između 23 i 26 °C, na moru vruće, između 30 i 33 °C.

U Dalmaciji nakon još jedne tople i vrlo tople noći prevladavat će sunčano i vruće. Uz umjeren do jak razvoj oblaka lokalno su mogući pljuskovi i grmljavina, ponajprije u unutrašnjosti. Puhat će umjerena do jaka bura koja će sredinom dana oslabjeti, a zapuhat će sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.

Na jugu Hrvatske nakon bure također vjetar s mora, sjeverozapadni i jugozapadni, uz malo do umjereno valovito more. Uz barem djelomice sunčano vrijeme ipak postoji vjerojatnost za mjestimičnu slabu kišu ili poneki pljusak. Jutarnja temperatura zraka između 24 i 27 °C, najviša dnevna od 31 do 34 °C."

I dalje ne sasvim stabilno

"U nastavku tjedna u kopnenom području se nastavlja predah od ljetnih vrućina, a uz barem djelomice sunčano vrijeme mjestimice može pasti malo kiše, pa i u obliku ponekog pljuska, osobito u utorak u istočnim krajevima. Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a i jutra će biti razmjerno svježa.

Na Jadranu i dalje ne treba računati na svježinu, ali će vrućina ipak popustiti. Pritom valja računati na umjerenu i jaku, na udare i olujnu buru koja će u četvrtak oslabjeti. Uz većinom sunčano vrijeme, u utorak još postoji mogućnost za ponegdje malo kiše, uglavnom u obliku pljuska, osobito u Dalmaciji.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!