U nedjelju većinom manje toplo, ponegdje uz pljuskove, jaku buru

06.08.2022.

17:40

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

U nedjelju i veći dio sljedećega tjedna gotovo diljem Hrvatske najviša dnevna temperatura zraka bit će niža nego u prve dvije trećine mnogima produljenog prazničnog vikenda, kada je, primjerice, na meteorološkoj postaji Rab izmjereno čak 39,5 °C, a Zadar Puntamika 39,0 °C - kao nikada do sada u znanoj povijesti službenih mjerenja koja je na tim meteorološkim postajama DHMZ-a počela 1978., odnosno 1961. godine.

Pritom će nam dolaziti malo hladniji zrak pa će se sve manje ljudi moći žaliti na "vruć vjetar". Valja spomenuti kako će sjeverni i sjeveroistočni vjetar u kopnenom području i dalje povremeno biti i jak, a bura na Jadranu mjestimice na udare i olujna, i to ne samo podno Velebita, nego i još kojegdje.

Atmosfera će biti znatno nestabilnija nego prošlih dana pa će povremeno biti pljuskova s grmljavinom, ponegdje i u obliku olujnih nevremena, i to uglavnom u unutrašnjosti, ali se ne smiju isključiti ni na Jadranu. Na žalost, prognoza gdje će ih i kada biti, i u kojem obliku, znatno je manja pouzdana od "oka sokolova i čvrste desnice" sinjskih alkara.

U nastavku slijedi detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović, i koja se zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju većinom manje toplo, ponegdje uz pljuskove, jaku buru

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U nedjelju na istoku Hrvatske djelomice sunčano. Uz umjerenu naoblaku, mogući su lokalni pljuskovi i grmljavima. Puhat će povremeno umjeren sjeverni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 20 °C, a dnevna između 29 i 32 °C.

Manje vruće bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Uz umjeren i jak razvoj oblaka mogući su pljuskovi i grmljavina. Povremeno će puhati umjeren sjeveroistočni vjetar.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano. U gorskim krajevima djelomice sunčano, samo je ponegdje moguć kratkotrajan pljusak. U noći i ujutro puhat će jaka, podno Velebita i olujna bura, koja će tijekom dana malo oslabjeti. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 16 °C, uz obalu između 22 i 26 °C. Dnevna od 25 do 27 °C, na moru između 31 i 33 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće, a u njezinoj unutrašnjosti, uz umjeren razvoj oblaka, može biti lokalnih pljuskova. Puhat će povremeno umjeren zapadnjak i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 23 °C, uz obalu između 25 i 29 °C, a dnevna od 33 do 37 °C.

Podjednaka temperatura zraka i na jugu Hrvatske, gdje će biti obilje sunčana vremena. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni."

U novome tjednu manje toplo, ponegdje uz pljuskove, buru...

"Idućih dana u unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Uz povremeno više oblaka mjestimice će biti kiše, pa i u obliku pljuskova, osobito u ponedjeljak, a u utorak uglavnom na istoku. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu i dalje pretežno sunčano i vruće, ali ne i potpuno stabilno. Ponegdje može biti kratkotrajnih pljuskova, ponajprije na južnom dijelu. Puhat će umjerena i jaka, u utorak na sjevernom dijelu i olujna bura, a na južnom većinom umjeren sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!