U četvrtak barem djelomice sunčano i toplo, pljuskovi većinom na kopnu

07.06.2023.

19:13

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"Nestabilno vrijeme kao da se ustalilo, posebice u kopnenim predjelima, gdje će i idućih dana biti češćih pljuskova s grmljavinom, lokalno izraženijih, a ujutro će biti i magle. Pomalo tropske vremenske uvjete pratit će dnevna temperatura oko 25 °C. Od nedjelje će zapuhati sjeveroistočni vjetar, a na moru umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak. Iako i duž obale postoji vjerojatnost za poneki pljusak, malo povećana tijekom vikenda, na Jadranu će prevladavati sunčano i vrlo toplo, osobito na srednjem i južnom dijelu, a u četvrtak i petak popodnevni je pljusak najvjerojatniji na riječkom području.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika 3" podsjetio je i na 8. lipnja 2023. obilježavanje 25 godina postojanja Copernicusa- vodećeg programa Europskog programa promatranja Zemlje

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U četvrtak barem djelomice sunčano i toplo, pljuskovi većinom na kopnu

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U istočnoj Hrvatskoj u drugom dijelu petka promjenjivo oblačno i pljuskovi s grmljavinom, a veća je i vjerojatnost da lokalno budu izraženiji i prouzroče probleme. Ujutro će mjestimice biti magle. Najviša dnevna temperatura oko 25 °C.

Podjednako toplo i u središnjoj Hrvatskoj. Nakon mjestimične jutarnje magle i niskih oblaka bit će djelomice sunčano, a uglavnom od sredine dana uz često jači razvoj oblaka treba računati na pljuskove i grmljavinu, lokalno moguće i obilnije. Vjetar uglavnom slab.

U gorskim predjelima i unutrašnjosti Istre
ujutro ponegdje magla, zatim sunčana razdoblja, a poslijepodne nerijetko pljuskovi s grmljavinom, koji mogu biti praćeni i lokalno većom količinom oborina u kratkom vremenu. Pljuskova će vjerojatno biti i na riječkom području, dok će drugdje na sjevernom Jadranu predvladavati sunčano uz većinom slab sjeverozapadni i zapadni vjetar te mirno do malo valovito more. Jutarnja temperatura od 11 °C u gorju do 19 °C na otocima.

U Dalmaciji
pretežno sunčano, ali lokalno može biti jutarnje magle. Poslijepodne je uglavnom samo u Zagori vjerojatan umjeren razvoj oblaka uz poneki izolirani pljusak. Vjetar slab, od sredine dana do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni uz većinom malo valovito more na srednjem Jadranu. Najviša dnevna temperatura od 25 do 27 °C.

Na jugu Hrvatske
i dalje sunčano i vrlo toplo. Ujutro lokalno može biti kratkotrajne magle, a danju male do umjerene naoblake. Vjetar većinom slab, poslijepodne i umjeren sjeverozapadni i jugozapadni, more malo do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura od 15 °C u zaobalju do 20 °C uz more."

I dalje nestabilno


"U nastavku tjedna u unutrašnjosti vrijeme gotovo bez promjene. Djelomice sunčano, ujutro nerijetko uz niske oblake i maglu, dok će mjestimičnih pljuskova i grmljavine najčešće biti u popodnevnim satima. Lokalno mogu biti i izraženiji. Vjetar većinom slab, a u nedjelju ponegdje umjeren sjeveroistočni.

Na Jadranu u petak
pretežno sunčano, ujutro lokalno i magla, a poslijepodne uz obalu rijetko moguć kratkotrajan pljusak. Tijekom vikenda uz prolazno više oblaka vjerojatnost pljuskova će porasti, pa i na otvorenom moru, najprije na sjeveru, a u nedjelju na jugu. Nakon vjetra s mora, u nedjelju će zapuhati umjerena bura i sjeverozapadnjak uz blagi porast temperature zraka.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!