16:29 / 07.03.2021.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I na Dan žena vidjet će se sjena, ali bit će i mokrih tjemena

dr. sc. Tanja Renko

dr. sc. Tanja Renko

Foto: HRT / HRT

"Idućih će dana vrijeme biti prilično nestalno. Početkom tjedna u južnijim će krajevima biti oblačnije, uz povremenu kišu, posebice u utorak, a ostali će krajevi, osobito kopneni, sve do petka biti uglavnom suhi. Tada se vjerojatnost za kišu povećava diljem Hrvatske, kao i za jugozapadnjak, na Jadranu i jugo. Dnevna će temperatura porasti te će biti oko prosječne za prvu polovinu ožujka, ali će noći i jutra još do četvrtka biti razmjerno hladni. Najviše će sunčanog vremena posvuda biti u četvrtak, te veći dio vjetrovite srijede.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak oblačnije, ujutro često uz mraz

dr. sc. Tanja Renko: "U ponedjeljak će na krajnjem jugu Hrvatske biti umjereno i pretežno oblačno, a mjestimice može pasti i malo kiše. Vjetar uglavnom slab promjenjiva smjera. Jutro malo toplije od nedjeljnoga, uz najnižu temperaturu zraka od 3 do 8 C, a dnevna temperatura zraka podjednaka kao u nedjelju - uglavnom između 11 i 13 °C.

Umjerene naoblake bit će i sjevernije, no vjerojatnost za mjestimičnu slabu kišu vrlo je mala. Uz sunčana razdoblja dnevna će temperatura zraka u na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije porasti i do 13 °C. No, treba računati na svježe, u unutrašnjosti i hladno jutro uz mjestimičan mraz.

Na sjevernom Jadranu, kao i u gorju - barem djelomice sunčano. Vjetar slab, promjenjiva smjera pa će i more biti mirno ili malo valovito. Nakon hladnog jutra, uz mraz koji će po gorju, osobito po kotlinama biti izraženiji, dnevna će temperatura biti između 8 i 13 °C.

Uz tihu noć u kojoj će tek rijetko biti malo oblaka, temperatura će se ponovno spustiti i na -5, -6 °C u središnjoj Hrvatskoj, a danju će uz prevladavajuće sunčano vrijeme doseći vrijednosti između 10 i 12 °C, koliko će vjerojatno biti i na Banovini. Poslijepodne će puhati povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar.

Prema istoku Hrvatske, uz također prevladavajuće sunčano vrijeme - uglavnom sjevernjak i sjeverozapadnjak. Ujutro je rijetko moguća sumaglica ili magla, no često će biti jačeg mraza."

I dalje mjestimični jutarnji mraz, ali danju toplije

"Hladne noći uz mraz nastavit će se u kopnenom području sve do četvrtka, no ipak minusi će biti manje izraženi. Dnevna će temperatura malo porasti u pretežno sunčan četvrtak, kada će zapuhati jugozapadnjak, a do tada bez veće promjene, uz i dalje u većini krajeva prevladavajuće suho i barem djelomice sunčano vrijeme. Oblačnije će biti u dijelu Like te osobito u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će osobito u utorak biti mjestimične kiše, u najvišim predjelima moguće i poneke pahulje snijega.

I na Jadranu će najviše oblaka biti u utorak, posebice u Dalmaciji, gdje će prevladavati oblačno s povremenom kišom, na krajnjem jugu moguće i obilnijom. Prema sjeveru oblaka će biti manje, s jačanjem bure u srijedu će se oblaci posvuda razići. Četvrtak će proteći uz većinom sunčano vrijeme, a jugo i južni vjetar, koji će zapuhati na sjevernom dijelu, najavit će promjenjivije vrijeme od petka.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!