U utorak pretežno sunčano, na kopnu ujutro magla, moguć i mraz

07.11.2022.

20:53

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"Do sredine tjedna zadržat će se barem djelomice sunčano, uglavnom suho i postupno toplije, ali će jutra ipak biti svježa, u gorju uz moguć mraz pri tlu.

U četvrtak naoblačenje uz kišu, češću na zapadu u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu te većinom hladnije, u petak uz ponegdje jaku buru, a povremena kiša moguća je i u dane vikenda, uglavnom u kopnenom području.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ.

A u vremenskoj prognozi na kraju "Dnevnika 2" te u emisiji "Vrijeme" nakon "Dnevnika 3" na zanimljiv je način podsjetila i na aktualnu klimatsku konferenciju:

"Ovaj je ponedjeljak klimatološki sasvim uobičajen za doba godine, što se ne može reći za prošle mnogobrojne ekstremne mjesece, godine i desetljeća zbog kojih se opravdano raspravlja na klimatskoj konferenciji u Egiptu. Osim malo prije u "Dnevniku", klima će biti tema i u večerašnjem "Otvorenom". A mi se u utorak i u srijedu možemo posvetiti aktivnostima na otvorenom s obzirom na to da će nam anticiklona osigurati stabilno vrijeme."

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak pretežno sunčano, na kopnu ujutro magla, moguć i mraz

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U utorak će na istoku Hrvatske ujutro biti magle i niskih oblaka koji se mogu i dulje zadržati, a danju će biti sunčanih razdoblja. Vjetar uglavnom slab. Poslijepodnevna temperatura između 13 i 15 °C.

U središnjoj Hrvatskoj nakon razmjerno svježeg, mjestimice i maglovitog jutra obilje sunca i iznadprosječne topline uz temperaturu između 13 i 16 °C.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, u drugom dijelu dana uz umjerenu naoblaku te slab vjetar. Poslijepodnevna temperatura zraka podjednaka temperaturi mora, oko 19 °C. Hladnije će biti u gorju, osobito ujutro, pa po kotlinama može biti slabog mraza uz temperaturu između 0 i 4 °C. Nakon jutarnje magle prevladavat će sunčano i razmjerno toplo, oko 15 °C.

Pretežno sunčano bit će i na srednjem Jadranu. U unutrašnjosti Dalmacije ujutro mjestimice magla, po kotlinama je moguć i slab mraz pri tlu, a najviša dnevna temperatura bit će između 18 i 20 °C. Vjetar će biti slab, ujutro uz obalu bura, danju vjetar promjenjiva smjera.

Podjednako i na jugu Hrvatske, pa će uz pretežno sunčano vrijeme mnogi moći uživati uz temperaturu zraka oko 20 °C. Tolika je i temperatura mora, koje će biti mirno ili malo valovito."

U nastavku tjedna promjenjivije


"U srijedu jutro na kopnu manje hladno, ali i dalje mjestimice maglovito, a uz povremeno umjeren jugozapadnjak danju također toplije. U četvrtak naoblačenje sa zapada uz kišu koja će se do kraja dana proširiti na cijelu unutrašnjost. U petak kiša još uglavnom na istoku, a uz umjeren sjeverni vjetar, od četvrtka hladnije.

Malo kiše na sjevernom Jadranu već može pasti u srijedu, a češća kiša i pljuskovi očekuju se u četvrtak. U petak razvedravanje uz jačanje bure. U Dalmaciji sljedećih dana barem djelomice sunčano i uglavnom suho, a nakon juga, u petak također valja računati na buru.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i Dunjina meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati, kao i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!