I u utorak pretežno sunčano i vrlo toplo, ponegdje i vruće

06.09.2021.

21:00

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HRT / HRT

"Stabilno anticiklonalno vrijeme obilježje je prvog školskog tjedna u kontinentalnoj Hrvatskoj. Sljedećih dana bit će gotovo bez promjena. Nema dodatnog opterećivanja kišobranima, kabanicama i čizmama. Jedino što treba je skinuti jaknu, koja će dobro doći tijekom svježih jutara, jer će u popodnevnim satima i dalje biti vrlo toplo, u unutrašnjosti Dalmacije i vruće - oko 30 °C. Vjetar će prvo okrenuti na istočni i jugoistočni, a zatim oslabjeti.

I na Jadranu prevladavajuće sunčano i vrlo toplo, ponegdje vruće, pa će nakon nastave mnoga djeca slobodno vrijeme i dalje moći iskoristiti za kupanje. Samo će na južnom Jadranu u četvrtak i osobito u petak biti nestabilnije. Poslijepodnevni vjetar s mora postupno će zamijeniti buru, koja će u utorak lokalno još biti i jaka, uglavnom podno Velebita.
", sažeta je tjedna prognoza, koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a, a na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirao:

"Prva dekada rujna bit će suprotnost kišovitoj i relativno svježoj posljednjoj dekadi kolovoza. Vrijeme će biti povoljno za mnoge kasnoljetne radove na otvorenom, ali i za prometovanje. No, pritom vozači oprez - djeca su opet sudionici u prometu!"

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a:

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

I u utorak pretežno sunčano i vrlo toplo, ponegdje i vruće

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "I utorak u istočnoj Hrvatskoj sunčan, prijepodne i vedar. Ujutro je uz rijeke lokalno moguća kratkotrajna magla, a bit će i svježe - oko 10 °C. Poslijepodne temperatura i do 26 °C, uz mjestimice umjeren istočni vjetar.

Pretežno sunčano i u središnjoj Hrvatskoj, u drugom dijelu dana, osobito navečer, uz umjerenu naoblaku. Ujutro najniža temperatura između 8 i 10 °C, lokalno uz mogućnost magle, a od sredine dana toplo i vrlo toplo, od 25 do 27 °C. Vjetar većinom slab istočni.

Na zapadu zemlje većinom sunčano, ujutro po kotlinama gorske Hrvatske i Istre uz mogućnost za mjestimice kratkotrajnu maglu, a poslijepodne umjerenu naoblaku. Vjetar slab i umjeren istočni i sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu umjerena bura podno Velebita s jakim udarima, poslijepodne će ponegdje okrenuti na sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 22 °C u gorju do 29 °C na obali.

U Dalmaciji će u utorak prevladavati sunčano, ponegdje i vedro, u noći i ujutro uz slabu i umjerenu buru, a od sredine dana jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, te većinom malo valovito more. Najniža temperatura od 12 °C u unutrašnjosti do 21 °C na obali, a danju vrlo toplo, nekima i vruće.

Jug Hrvatske
sunčan, u prvom dijelu dana s burom, a zatim vjetar s mora, na otvorenom sjeverozapadnjak, uz ponegdje umjereno valovito more. Najviša dnevna temperatura od 27 do 30 °C."

I u nastavku tjedna razmjerno stabilno


"U unutrašnjosti u nastavku tjedna stabilno i sunčano, ujutro svježe, a danju toplo i vrlo toplo. U srijedu slab i umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar, u istočnoj Hrvatskoj na udare i jak jugoistočni - u četvrtak će oslabjeti. Ujutro uz rijeke i po kotlinama lokalno može biti magle.

Na Jadranu pretežno sunčano, osobito na sjevernom dijelu, a od četvrtka na jugu mogućnost lokalnih pljuskova i grmljavine, pogotovo u petak. Vjetar slab, popodne do umjeren jugozapadni i zapadni, a u srijedu još i bura, osobito na sjeveru.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!