Česta kiša, gdjegod i grmljavina i u svježi ponedjeljak, na moru i razmjerno vjetrovit

06.08.2023.

18:58

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I u ponedjeljak još povremena kiša, ponegdje i grmljavina, te još razmjerno svježe, na Jadranu i razmjerno vjetrovito, a od utorka uglavnom suho, uz samo rijetko gdje moguće pljuskove, te sunčanije i toplije, prema kraju tjedna sve češće i vruće.

U nastavku slijedi detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Česta kiša, gdjegod i grmljavina i u svježi ponedjeljak, na moru i razmjerno vjetrovit

Galerija
Kristina Klemenčić Novinc, Foto: emisija "Vrijeme"/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčan, no popodne razvoj oblaka i lokalno pokoji pljusak. Sredinom dana zapuhat će umjeren sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka uglavnom 12, 13 °C, a najviša 22 do 24 °C.

Podjednake vrijednosti i u središnjoj Hrvatskoj. Nakon djelomice sunčanog jutra, postupni rast naoblake i mjestimice malo kiše, pa i u obliku pljuska. Vjetar većinom slab pa će ujutro kratkotrajno biti magle, a popodne u Međimurju i Podravini umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

U gorju i na sjevernom Jadranu naoblaka će biti promjenjiva, no sunčanih razdoblja bit će više na obali. Povremeno valja računati na kišu, gdjegod i u obliku jačih pljuskova s grmljavinom. Umjereno jugo prijepodne će okrenuti na sjeverozapadnjak, prolazno uz neverine na udare i olujan, a navečer bura. Najniža temperatura zraka od 11 °C u unutrašnjosti do 18 °C na otocima. Najviša između 24 i 27 °C, u gorju malo niža.

Malo toplije u djelomice sunčanoj, ali i dalje nestabilnoj Dalmaciji. Umjereno jugo okrenut će najprije na sjeverozapadnjak, zatim navečer i buru na sjevernom dijelu. Ponegdje će padati kiša, no sredinom dana postoje uvjeti za neveru praćenu olujnim vjetrom i obilnom kišom.

Nestabilnosti su poslijepodne moguće i na krajnjem jugu Hrvatske. Umjereno jugo prema večeri u okretanju na buru. Stoga more malo do umjereno valovito. Najviša temperatura zraka od 24 do 28 °C."

U nastavku tjedna stabilnije, sunčanije i toplije, ali posvuda ne i suho

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"Idući će dani u unutrašnjosti biti djelomice sunčani i od srijede topliji. Uz prolazno više oblaka nova pljuskovita oborina, ali vrlo rijetka, izgledna je u srijedu na zapadu, uz granicu sa Slovenijom, te u četvrtak i u Podravini te Podunavlju.

Na Jadranu će prevladavati sunčano vrijeme i bit će vrlo toplo, na srednjem Jadranu u četvrtak i vruće. Umjerena do jaka bura u utorak će okrenuti na sjeverozapadnjak kojeg će prema otvorenom moru biti i sredinom tjedna, dok će uz obalu puhati jugozapadnjak.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!