Uskoro opet ponegdje toplinski stres i potrebno navodnjavanje

06.08.2023.

14:03

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Obilnu kišu i nevrijeme koje je zahvatilo dijelove Hrvatske proteklih dana, u novome tjednu zamijenit će obilje sunčana i suha vremena, što će mnogi moći iskoristiti za obilazak nasada i sanaciju eventualnih šteta.

Manju količinu kiše možemo očekivati još početkom tjedna u svim krajevima. Potom će u ostatku razdoblja vjerojatno biti pretežno suho i sunčano vrijeme diljem zemlje, uz moguću nestabilnost na Jadranu na samome kraju tjedna.

Uz kišu, početak tjedna obilježit će ispodprosječne vrijednosti temperature zraka za ovo doba godine te će i jutra biti nešto svježija, no već od Lovrenca idu topliji dani, koji prema narodnom vjerovanju predviđaju lijepu jesen i dobroga vinca. Budući da će najviša temperatura zraka u većini kontinentalnih krajeva vjerojatno biti oko 30 °C, uvjeti za razvoj bobica bit će povoljni. Na Jadranu, posebice u Dalmaciji, od sredine tjedna biljke će nanovo biti pod toplinskim stresom uslijed otežanog disanja tijekom toplih noći, visokih dnevnih temperatura te dugotrajne insolacije. Stoga je neophodno navodnjavati tijekom jutra ili večeri, osobito biljke s kratkim korijenovim sustavom.

Tlo će početkom tjedna biti nešto hladnije te će se prema kraju tjedna postupno zagrijavati, pa će u prosjeku vjerojatno biti oko 25 °C u nizinama, oko 21 °C u gorju te oko 33 °C uzduž Jadrana.

Kolovoz je vrijeme berbi dozrelog voća i povrća. Nažalost, uslijed učestalih nevremena koja su pogodila mnoga gospodarstva, prinosi će ove godine biti smanjeni, a ponegdje i izostati. Kako bi sačuvali preostalu ljetinu od vremenskih neogoda, redovito pratite prognoze i informacije na mrežnim stranicama DHMZ-a i mnogobrojnim medijskim platformama HRT-a.

Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTPetra Sviličić, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRTHRT METEO, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!