U srijedu sunčanije i većinom toplije, pljuskovi uglavnom popodne na kopnu

06.06.2023.

14:49

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Nestabilno i dalje. Ipak, bit će očita razlika u prevladavajućem tipu vremena početkom tjedna i u njegovom nastavku. Sljedećih će dana pljuskova uglavnom biti u samo dijelu poslijepodneva, i to osobito u unutrašnjosti, pri čemu još samo u srijedu ponegdje moguće izraženijih, potom slabijih, uz sve dulja suha i barem djelomice sunčana razdoblja te malo toplije dane, na Jadranu uz burin pa do najviše umjeren maestral, more mirno i malo valovito, sve toplije...", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U srijedu sunčanije i većinom toplije, pljuskovi uglavnom popodne na kopnu

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "I u srijedu će na istoku Hrvatske biti pljuskova i grmljavine, ponegdje moguće i izraženijih. Ali prije njih - ujutro sunčana razdoblja, ponegdje i kratkotrajna magla. Najniža temperatura od 14 do 16 °C.

Jutarnje magle uz rijeke i vodene površine može biti i u središnjoj Hrvatskoj. Danju uglavnom suho, uz promjenjivo sa sunčanim razdobljima i tek mjestimice popodne uz kraći pljusak. Najviša temperatura od 23 do 25 °C.

U gorju promjenjivo - ujutro je mjestimice moguća magla, kasnije povremeno malo kiše, pa i u obliku pljuska s grmljavinom, koji može biti i na djelomice sunčanom sjevernom Jadranu. No, najveća vjerojatnost za pljuskove je poslijepodne u unutrašnjosti Istre. Vjetar slab, popodne na obali umjeren jugozapadni. Temperatura podjednaka kao u u utorak, pa i malo viša.

U Dalmaciji barem djelomice sunčano, ali nestabilno pa će s dnevnim razvojem oblaka biti pljuskova, najvjerojatnije u unutrašnjosti. More većinom mirno, popodne s umjerenim sjeverozapadnjakom malo valovito. Ujutro temperatura zraka duž obale od 18 do 20 °C, a danju od 24 do 27 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske podjednako toplo, te sunčanije i mirnije nego u utorak. Ipak i dalje nestabilo pa nije posve isključena mogućnost za neki kraći pljusak, osobito u zaobalju sredinom dana. Ujutro mjestimice burin, popodne jugozapadnijak."

I dalje nestabilno

"Idućih dana na kopnu djelomice sunčano, danju ugodno toplo, većinom mirno, ujutro mjestimice s kratkotrajnom maglom, tijekom popodneva uz lokalni vertikalni razvoj oblaka i poneki kraći pljusak, moguće i grmljavinu.

Na Jadranu će prevladavati sunčano i vrlo toplo vrijeme, međutim kao i na kopnu neće biti stabilno pa iako će pljuskova uglavnom biti u zaobalju, poneki se rijetko može dogoditi i na obali, najizglednije u četvrtak. Popodne povremeno umjeren sjeverozapadnjak, osobito na otocima, jugozapadni vjetar duž obale, a ujutro lokalno burin ili posve mirno. Temperatura u blagom porastu.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!