U četvrtak kišovito, vjetrovito i razmjerno svježe

06.10.2021.

18:48

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HTV / HRT

"Četvrtak će biti pretežno oblačan, vjetrovit i kišovit. Lokalno će biti i obilne oborine, ponajprije na zapadu unutrašnjosti i u Dalmaciji. Od petka uglavnom manje kiše, uz djelomično razvedravanje na većini Jadranu, u subotu prolazno i u unutrašnjosti.

Bit će osjetno svježije, na kopnu uz većinom umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar koji će oslabjeti tek početkom novog radnog tjedna. Na Jadranu vjetrovitije, uz umjerenu i jaku buru, a u četvrtak i petak još osobito podno Velebita olujnu, s orkanskim udarima.
", sažeta je prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je upozorila:

"U četvrtak će još u većem dijelu Hrvatske biti nepovoljni vremenski uvjeti, lokalno uz obilniju oborinu i jak vjetar, a podno Velebita bit će orkanskih udara bure. Zato budite na oprezu i pratite upozorenja na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda." Naravno, i u HRT METEO aplikaciji!

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i:

U četvrtak kišovito, vjetrovito i razmjerno svježe

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu oblačan. Povremeno će padati kiša, osobito na zapadu. Puhat će umjeren i jak istočni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka bez izraženog dnevnog hoda između 10 i 14 °C.

Podjednaka temperatura i u oblačnoj i kišovitoj središnjoj Hrvatskoj, gdje će mjestimice puhati jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na udare i olujan. Lokalno je moguća obilna oborina.

Podjednako tmurni, kišoviti i vjetroviti vremenski uvjeti i u gorju s temperaturom od 7 do 9 °C. Na sjevernom Jadranu će kiša biti rjeđa, a temperatura uglavnom između 13 i 18 °C. No nekima bi probleme mogla stvarati jaka i olujna bura, podno Velebita na udare i orkanska.

Bure će biti i na dijelu Dalmacije, ali slabijeg intenziteta. Uz pretežno oblačno vrijeme padat će kiša, u južnijim predjelima lokalno izraženija i praćena grmljavinom, a moguće je i nevrijeme. Temperatura zraka bit će između 15 i 20 °C.

Svježiji četvrtak od srijede i na krajnjem jugu Hrvatske. Naoblaka će biti promjenjiva i bit će nestabilno, često uz kišu, koja će ponegdje biti obilna. Puhat će jako jugo, pa će more biti valovito i jače valovito."

Od petka uglavnom manje kiše, ali razmjerno svježe

"U unutrašnjosti će idući dani biti pretežno oblačni uz povremenu kišu te sve svježiji. Osjetu hladnoće pridonijet će i slab do umjeren sjeveroistočni vjetar, a ako za vikend priželjkujete boravak na otvorenom, subota će uz sunčana razdoblja u većini krajeva biti povoljnija od nedjelje.

I na Jadranu će subota biti najsunčanija. Ostalih dana umjerena naoblaka, a povremeno malo kiše može pasti na jugu, gdje će u petak i nedjelju puhati jugo, dok će na većem dijelu Jadrana puhati bura, umjerena i jaka, samo u petak još podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Temperatura zraka u blagom padu.", pripremila je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!