U petak većinom suho, barem djelomice sunčano i hladnije, uz buru

06.01.2022.

18:11

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HTV / HRT

Osim uobičajenih darova, "Tri kralja" ove su godine većini Hrvatske "donijeli" i osjetnu promjenu vremena - pad temperature, lokalno jaku i olujnu buru, čestu kišu, ponegdje i obilnu, na kopnu mjestimice i snijeg, osobito u gorju, gdje ga je tijekom noći, za samo nekoliko sati, napadalo i oko 40 cm. I dok će oborina sljedećih dana biti malo, u nekim krajevima i nimalo, temperatura zraka bit će znatno bliža prosječnim siječanjskim vrijednostima od one prošlih dana, pri čemu će dodatnom osjećaju hladnoće na Jadranu pridonositi i bura, koja će povremeno onemogućavati normalno prometovanje.

Uostalom, evo i sažete tjedne prognoze koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a:

"Sljedećih ćemo dana imati vrijeme primjereno dobu godine. Pritom će jutra na kopnu biti hladna, ponegdje i maglovita, a povremeno će biti i slabog snijega, osobito potkraj nedjelje te u ponedjeljak. Vjerojatnost za oborine postoji i sredinom sljedećega tjedna.
Na Jadranu će u petak, te ponovno od ponedjeljka biti jake i olujne bure, uz barem djelomice sunčano vrijeme. Za vikend oblačnije, u nedjelju uz povremenu kišu uglavnom na sjevernom dijelu, a ne može se isključiti ni mjestimice malo snijega."

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je upozorila:

"Do kraja tjedna, uz nisku temperaturu, zimskog ugođaja neće nedostajati, osobito u gorju. Pritom valja računati na probleme u prometu zbog bure još u petak te ponovno početkom sljedećeg tjedna."


U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

U petak većinom suho, barem djelomice sunčano i hladnije, uz buru

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U petak u istočnim hrvatskim krajevima suho i barem djelomice sunčano, pri čemu oblačnije prema kraju dana. Uz slab vjetar jutro će biti hladno uz temperaturu između -4 i -1 °C, a najviša dnevna 2 ili 3 °C.

Još malo hladnije bit će u središnjoj Hrvatskoj, ujutro uz temperaturu i oko -5 °C, a uz "zubato" sunce najviša temperatura porast će do 3 °C. Vjetar slab, a ujutro mjestimice moguća magla, osobito u Pokuplju i Posavini.

Najhladnije će ujutro biti u gorskim krajevima, uz temperaturu između -7 i -5 °C. Osjet hladnoće na sjevernom Jadranu pojačavat će jaka bura, na udare olujna, podno Velebita prijepodne i orkanska, uz koju će more biti umjereno valovito i valovito. Prevladavat će sunčano, u Istri i vedro. Danju će u gorju temperatura porasti do oko 0 °C, na Jadranu između 5 i 10 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano, poslijepodne uz umjerenu naoblaku. Puhat će umjerena do jaka, ujutro još na udare i olujna bura, uz najvišu temperaturu između 10 i 13 °C, u zaobalju oko 8 °C.

Podjednaka temperatura i na jugu Hrvatske, gdje će biti najviše oblaka. Mjestimice je moguća slaba kiša, osobito navečer i u noći, i to na krajnjem jugu te ponegdje na otocima. Umjerena i jaka bura poslijepodne će oslabjeti."

Sljedećih dana promjenjivo

"U subotu na kopnu djelomice sunčano, a malo snijega može pasti većinom na istoku. U nedjelju naoblačenje sa zapada, prema večeri povremeno snijeg, a početkom sljedećeg tjedna bit će ga još uglavnom u gorju. Bit će hladno, osobito ujutro.

Na Jadranu promjenjivo - u subotu oblačnije, na jugu uz malo kiše. U nedjelju novo naoblačenje, uglavnom na sjeveru kiša, ali ne može se isključiti ni mogućnost za malo snijega. Početkom novog tjedna djelomice sunčano i vjetrovito uz jaku, na udare i olujnu buru."

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK
-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!