U utorak promjenjivo, u većini krajeva povremena kiša, ponegdje i grmljavina

05.06.2023.

16:11

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"I sljedećih dana promjenjivo i nestabilno, često s kišom, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji osobito do četvrtka mogu biti i jače izraženi. Najviša dnevna temperatura zraka u većini unutrašnjosti uglavnom od 22 do 25 °C, a na sunčanijem Jadranu malo viša.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U utorak promjenjivo, u većini krajeva povremena kiša, ponegdje i grmljavina

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U utorak prijepodne u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčano. Poslijepodne uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti kiše, pri čemu pljuskovi ponegdje mogu biti i jače izraženi. Puhat će povremeno umjeren jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 15 °C, a najviša dnevna između 22 i 24 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će uz promjenjivu nablaku pljuskovi biti mogući već prijepodne. Poslijepodne vjerojatno više sunčanih razdoblja.

Na sjevernom Jadranu i u gorju prijepodne promjenjivo i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom koji mogu biti i jače izraženi. Poslijepodne djelomice sunčano, ali još uz mogućnost pljuskova. Na moru će puhati slabo do umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 18 do 21 °C, uz obalu između 22 i 24 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano. Prijepodne više oblaka i mjestimice kiša, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom. Poslijepodne više sunčana vremena. Puhat će uglavnom slabo do umjereno jugo, pri čemu će more biti malo i umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura zraka od 23 do 26 °C.

Na jugu Hrvatske podjednaka temperatura zraka te najviše sunčana vremena, uz samo malu vjerojatnost za pljuskove. Puhat će slabo do umjereno jugo, ujutro uz obalu bura."

I dalje nestabilno


"Idućih dana u unutrašnjosti promjenjivo i nestabilno često s kišom, u srijedu i četvrtak ponegdje moguće i jače izraženim pljuskovima. Vjetar većinom slab.


Na Jadranu barem djelomice sunčano, ali ne i posve stabilno pa su ponegdje mogući rijetki pljuskovi, osobito u srijedu. Vjetar većinom slab, zapadni i sjeverozapadni.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.


Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteoprometna prognoza pripremljena za  posljednju ovosezonsku emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!