U ponedjeljak manje toplo i većinom nestabilno, uz izraženije pljuskove

05.06.2022.

18:54

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"Počevši s nestabilnom atmosferom u noći s nedjelje na ponedjeljak - vrijeme će idućih dana biti promjenjivo, uz više sunčanih sati na Jadranu, gdje će još do utorka biti i vruće, pogotovo u Dalmaciji - i mnogi će moći uživati u razmjerno toplom moru.

Povremeno će biti kiše, često u obliku pljuskova s grmljavinom koji mogu biti izraženiji, osobito u popodnevnim i večernjim satima. Pritom će se i temperatura sniziti. Stabilnije vjerojatno tek od petka.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.


U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak manje toplo i većinom nestabilno, ponegdje i izraženiji pljuskovi

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U Slavoniji, Baranji i Srijemu u prvom dijelu ponedjeljka moguća nevremena praćena obilnom kišom, olujnim vjetrom, pa i tučom. Poslijepodne smirivanje i smanjenje naoblake. Dnevna temperatura osjetno niža od nedjeljna, ponegdje i niža od 25 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
izraženi pljuskovi s grmljavinom vjerojatni su još u drugom dijelu noći na ponedjeljak te ujutro, a sunčanih razdoblja bit će osobito od sredine ponedjeljka, čija će najviša temperatura biti između 25 i 28 °C. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni.

Na zapadu Hrvatske pretežno sunčano, u gorju ponegdje uz više oblaka. Lokalnih pljuskova može biti uglavnom u noći te ponovno poslijepodne u Istri i Gorskome kotaru. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i bura, podno Velebita na udare jaka, a na otvorenom moru sjevernog Jadrana sjeverozapadnjak i zapadnjak. More malo, u početku i umjereno valovito. Najviša temperatura od 25 °C u gorju do 31 °C na obali.

U ponedjeljak će i u Damaciji
prevladavati sunčano, no uz umjeren do jak razvoj oblaka, u unutrašnjosti su mogući lokalni pljuskovi s grmljavinom. Zapuhat će umjerem sjeverozapadnjak i zapadnjak, na sjevernom dijelu i bura, uz umjereno valovito otvoreno more. Najniža temperatura zraka od 17 °C u Zagori do 25 °C na obali, danju manje vruće nego u nedjelju.

Jug Hrvatske
također pretežno sunčan, a uglavnom u noći umjerena naoblaka. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, a valovitost mora poslijepodne će porasti na umjerenu. Noć će biti topla, a najviša dnevna temperatura zraka od 30 do 32 °C."

U nastavku tjedna promjenjivo i manje toplo

"U danima koji slijede u unutrašnjosti i dalje promjenjivo. U utorak prijepodne prolazno sunčanije, a zatim poremeno kiša, često u obliku pljuskova s grmljavina, pri čemu će najnestabilnije biti u utorak prema kraju dana. Ujutro mjestimice može biti kratkotrajne magle. Utorak danju malo toplije, a zatim opet svježije.

Na Jadranu u utorak
još pretežno sunčano i vruće, a na sjeverom Jadranu prema kraju dana pljuskovi. Zatim nestabilno i manje toplo - uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom koji mogu biti izraženiji, najčešće sredinom dana i poslijepodne. U utorak prolazno jugozapadnjak, zatim slab i umjeren sjeverozapadnjak i bura.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", kao i agrometeorološka prognoza, koju je Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. pripremila za "Plodove zemlje".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!