"Kiša Medarda 40 dana traje."

05.06.2022.

14:00

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Gotovo stopostotna šteta od tuče u zagorskome kraju nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Nažalost, postoji mogućnost da će grmljavinskog nevremena praćenog tučom biti i u sljedećem tjednu.

To se ponajviše odnosi na prvu polovinu razdoblja kada je kiša moguća u većini krajeva. Ponegdje u unutrašnjosti može biti i obilnija. Redovito pratite dnevne prognoze oborine i radarske slike, između ostaloga - i u HRT METEO aplikaciji. Iako možda djeluje da je zadnjih dana pala veća količina oborine, mnogi krajevi još uvijek su primorani navodnjavati svoje nasade jer je akumulirana količina oborine i dalje ispod višegodišnjeg prosjeka, posebice u Dalmaciji.

Kiša će donijeti blago osvježenje. Najviša dnevna temperatura zraka vjerojatno će biti oko 32 °C tek na kraju razdoblja. Jutarnje vrijednosti nešto niže u odnosu na protekli tjedan, a tople noći moguće su ponegdje uz obalu i na otocima. Budući da vjerojatno neće biti visoka relativna vlažnost i temperatura zraka - bit će povoljni uvjeti za razvoj biljnih bolesti i štetnika.

Tlo će se blago rashladiti pa će tako srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine u nizinama vjerojatno biti oko 19 °C, u gorju oko 14 °C, a uzduž Jadrana oko 26 °C.

Radova je mnogo. Nakon rekordne sezone bagrema, pčelari središnje Hrvatske u pripremi su za pašu lipe i kestena. U povrtnjacima je redovita berba lisnatog povrća. Trešnje su obilnog uroda, a višnje slijede kroz desetak dana. Kukuruz je posljednja kiša lijepo podigla, a temperatura zraka bi veći dio tjedna trebala biti povoljna za nalijevanje zrna pšenice.

No, tko sijeno spremio nije, neka bolje požuri, jer kaže se: "Kiša Medarda (8. lipnja) 40 dana traje."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!