U nedjelju pretežno sunčano i toplije, ali na sjeveru mogući pljuskovi

30.07.2022.

16:23

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon mnogima željenog osvježenja i u mnogim krajevima barem malo kiše, ponegdje i obilnijih pljuskova s grmljavinom - drugi dio vikenda bit će sunčanije, ali još ne posve stabilno vrijeme pa mjestimice može pasti malo kiše.

Od ponedjeljka pretežno sunčano i postupno toplije, sve češće i vruće, a lokalni pljuskovi ponovno su mogući u utorak, uglavnom u unutrašnjosti. Na Jadranu će puhati povremeno umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, ujutro uz obalu i buru, pri čemu će temperatura mora i dalje biti razmjerno visoka.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju pretežno sunčano i toplije, ali popodne na sjeveru mogući pljuskovi

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčano. Poslijepodne umjeren razvoj oblaka, a u najsjevernijim krajevima postoji mogućnost za lokalne poljuskove. Puhat će umjeren sjeverozapadni vjetar, a nakon svježijeg jutra od subotnjega, najviša temperatura bit će niža od 30 °C.

Vjerojatnost za pljuskove raste od sredine dana i u Međimurju i Hrvatskom zagorju. Inače će u središnjoj Hrvatskoj prevladavati sunčano uz slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura između 15 i 18 °C, a najviša dnevna od 28 do 30 °C.

U prevladavajuće sunčanoj gorskoj Hrvatskoj svježe jutro, a popodne u Gorskom kotaru mala vjerojatnost za poneki pljusak. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, ujutro uz slabu do umjerenu buru, danju sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Najviša temperatura zraka u gorju između 24 i 28 °C, na moru od 29 do 32 °C.


Još malo toplije bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Prevladavat će sunčano, u zaobalju uz slab do umjeren razvoj oblaka. Uz obalu će ujutro puhati slaba do umjerena bura, od sredine dana umjeren sjeverozapadni vjetar, uz malo do umjereno valovito more. Bit će vruće, ali manje nego proteklih dana.


Podjednako i na jugu Hrvatske - većinom sunčano uz buru i sjeverozapadnjak te najvišu dnevnu temperaturu između 30 i 33 °C. Temperatura mora je između 25 i 27 °C."

Početkom tjedna stabilnije i toplije


"Kolovoz će početi pravim ljetnim - pretežno sunčanim vremenom. Jutra će na kopnu ipak biti razmjerno svježa što će ići u prilog kvalitetnijem odmoru, a dnevna temperatura postupno će rasti. U utorak su mjestimice mogući lokalni pljuskovi, osobito u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima.

I na Jadranu vrijeme u skladu s dobom godine - sunčano i vruće uz slab do umjeren vjetar, ujutro buru, danju sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geopyhs. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!