Utorak djelomice sunčan i topao, uglavnom na kopnu lokalni pljuskovi

29.05.2023.

17:09

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Tipično proljetno nestabilno vrijeme nastavit će se i idućih dana, pri čemu je vjerojatnost, učestalost i jakost pljuskova najveća do kraja svibnja, a početkom lipnja povećava se vjerojatnost za sve više suhih i sunčanih razdoblja. Vjetar slab ili umjeren sjeveroistočni, uz temperaturu bez osjetne promjene, a dojam topline ili sparine najviše će ovisiti o lokalnim pljuskovima.

Na toplom Jadranu većinom sunčano, osobito prijepodne, a popodneva nestabilna, ponekad uz pljuskove, uglavnom u Dalmaciji. Vjetar slab, na otocima umjeren sjeverozapadni, na obali popodne mjestimice jugozapadni, a na sjevernom dijelu i bura, osobito jaka pod Velebitom u prvom dijelu tjedna.", sažeta je tjedna vremenska prognoza posebno za kopneni i primorski dio Hrvatske, koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Utorak djelomice sunčan i topao, uglavnom na kopnu lokalni pljuskovi 

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano, a u Posavini od jutra oblačnije, moguće s malo kiše. Popodne lokalno jači razvoj oblaka i opet pljuskovi i grmljavine, češće na zapadu. Vjetar slab sjeveroistočni, uz nestabilnosti prolazno pojačan. Jutranja temperatura oko 14 °C, danju od 23 do 25 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
podjednako ili malo manje toplo te promjenjivo sa sunčanim razdobljima i nestabilno, mjestimice sa slabom kišom mogućom već od jutra, a lokalni pljuskovi bit će najčešći sredinom dana i najizraženiji na jugu. Popodne prolazno umjeren sjeveroistočnjak.

U gorju
promjenjivo s uglavnom malo kiše, a jačih pljuskova bit će osobito u Gorskom kotaru - poneki kraći moguć je i u unutrašnjosti Istre i na širem riječkom području sredinom dana. Na obali i otocima sjevernog Jadrana većinom suho i uglavnom sunčano. Puhat će bura, pod Velebitom s olujnim udarima, osobito ujutro i opet navečer.

U pretežno sunčanoj Dalmaciji popodne će u unutrašnjosti biti pljuskova i grmljavine, moguće i izraženijih, koji će se rijetko gdje "spustiti" do obale. Puhat će umjerena bura na sjevernom dijelu, a popodne i umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura oko 20 °C, u unutrašnjosti 15 °C, najviša od 25 do 27 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske
uglavnom sunčano i toplo, u zaobalju s umjerenim razvojem oblaka i mogućom kišom, a na obali će se zadržati većinom suho. Ujutro burin, popodne vjetar slab ili umjeren s malo do umjereno valovitim morem."

I dalje nestabilno


"Nastavak nestabilnog vremena na kopnu donosi još lokalnih pljuskova, uglavnom popodnevnih. Jutra će biti mirna i sunčanija, u petak ponegdje uz rijeke s mjestimičnom maglom. Temperatura bez veće promjene.

Na Jadranu često sunčano, danju toplo i uglavnom suho. Poneki pljusak, pretežno u popodnevnim satima, iz unutrašnjosti će se spustiti do obale, vjerojatnije u Dalmaciji u četvrtak i petak. Pod Velebitom će i dalje biti jake bure, drugdje vjetar slab ili popodne umjeren s mora.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteoprometna prognoza, koju je za "Istrage prometnih nesreća" pripremila njezina kolegica Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!