Na Dan državnosti većinom toplije, uz sunčana razdoblja, ali ponegdje i kišu

29.05.2022.

18:43

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"Na Dan državnosti povoljnije vrijeme za boravak na otvorenom nego tijekom vikenda, gotovo posvuda uz sunčane sate i višu temperaturu, ali i dalje valja računati na povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova, koji u noći s ponedjeljka na utorak na sjevernom Jadranu mogu biti i obilniji.

U nastavku tjedna sunčanije i još toplije, od četvrtka često i vruće, ali do srijede još nestabilno.", sažeta je tjedna prognoza koju za kratku emisiju "Vrijeme" pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Na Dan državnosti većinom toplije, uz sunčana razdoblja, ali ponegdje i kišu

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U ponedjeljak prijepodne će na istoku Hrvatsku prevladavati oblačno, mjestimice uz malo kiše. Poslijepodne sunčana razdoblja i uglavnom bez oborina. Jutro razmjerno svježe uz temperaturu između 9 i 11 °C, a najviša temperatura između 17 i 22 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
promjenjivo, u prvom dijelu dana također oblačnije, a mjestimice može pasti malo kiše ili poneki pljusak. Jutro još malo svježije od nedjeljnog, a najviša temperatura 17 ili 18 °C.

Najveća vjerojatnost za kišu je u gorskim krajevima, gdje će prevladavati oblačno, a sunčana razdoblja izgledna su ponajprije u Lici. Na sjevernom Jadranu promjenjiva naoblaka, povremeno kiša, moguće i u obliku pljuskova, a sunčana razdoblja bit će češća poslijepodne. Ujutro uz obalu umjerena do jaka bura će oslabjeti i okrenuti na jugo. Nakon svježeg jutra, temperatura u gorju između 14 i 17 °C, na moru od 22 do 24 °C.

U noći i ujutro u unutrašnjosti Dalmacije lokalno su mogući izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom. Uz promjenjivu naoblaku kiše i pljuskova može biti i uz obalu, uglavnom u prvom dijelu dana. Puhat će slabo do umjereno jugo uz malo do umjereno valovito more. Najviša temperatura uglavnom između 23 i 26 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, ali neće biti posve stabilno. Mjestimice su mogući kiša ili poneki pljusak, češće u prvom dijelu dana. Puhat će umjereno jugo."

U nastavku tjedna toplije, ali u početku još nestabilno

"Sljedećih dana na kopnu postupno sve toplije pa će u drugoj polovini tjedna nerijetko biti i vruće. U utorak još uz promjenjivu naoblaku mjestimična kiša, zatim sve sunčanije.

Pretežno sunčano će od srijede biti i na Jadranu, a nestabilnije će se još zadržati u utorak, kada su uglavnom na sjevernom dijelu mogući lokalni pljuskovi i grmljavina, u noći s ponedjeljka na utorak moguće i izraženiji. Bit će postupno toplije, i ujutro i danju uz većinom slab vjetar, u utorak još umjereno jugo.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!