Novo zatopljenje - osigurajte biljkama i životinjama dovoljno tekućine

13:45 / 29.05.2022.

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Nakon kratkotrajnog osvježenja, u novome tjedna ponovno nas se valja prilagoditi iznadprosječno toplom vremenu.

Najviše dnevna vrijednosti temperature zraka vjerojatno će biti u dane pred vikend - ponegdje u unutrašnjosti i oko 33 °C, mjestimice moguće i više. Jutra također razmjerno topla, s pojavom toplih noći u Dalmaciji. Toplina će poticati isparavanje. Stoga će biljke doživjeti stres te im je za optimalni rast potrebno osigurati dovoljne količine vode.

Srednja dnevna temperatura tla u nizinama će vjerojatno biti oko 24 °C, u gorju oko 22 °C, a uzduž Jadrana oko 27 °C, na otocima moguće i viša.

Maslinari diljem obale zadovoljno prate cvjetanje masline koje je krenulo posljednjih dana. Uspjeh zametanja plodova mogla bi poremetiti vjerojatna kiša početkom tjedna, ponajviše na sjevernom Jadranu, a u nastavku tjedna slijedi suho vrijeme. Pokoja litra po četvornom metru, mjestimice moguće i obilnija, u unutrašnjosti će donijeti osvježenje. Nastavak košnje i spremanje sjena bit će pogodniji od srijede.

Iako je vegetacija ovoga proljeća kasnila zbog hladnijeg vremena, sada sve nadoknađuje i daje svoje bogate plodove. Međutim, kao što smo svjedočili nevremenu u Međimurju, Podravini i Slavoniji proteklih dana, vrijeme koliko daje, toliko i oduzima. Prilagodba klimatskim promjenama je stoga neizbježna. Ne smije nas iznenaditi sve više ekstremnih pojava poput jakog grmljavinskog nevremena praćenog tučom, dugih sušnih razdoblja, mrazova u kasno proljeće... Uz prilagođavanje inovativnim agrotehničkim rješenjima nužno je biti i u toku s vremenom. U tome je od velike pomoći obnovljena radarska mreža DHMZ-a. Prošlih je dana Istra dobila svoj prvi radar kojim se može pratiti razvoj nevremena i djelovati s ciljem spašavanja dobara.

Za pouzdane i pravovremene meteorološke informacije pratite medijske platforme DHMZ-a i HRT-a, uključujući i HRT METEO aplikaciju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!