U srijedu većinom oblačno i razmjerno vjetrovito, ponegdje slabe oborine

29.11.2022.

15:08

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

radarska slika oblaka i oborine na web-u DHMZ-a i u HRT METEO aplikaciji

radarska slika oblaka i oborine na web-u DHMZ-a i u HRT METEO aplikaciji

Foto: DHMZ/HRT / HRT

Premda vremenski nije ekstreman, ovaj je utorak za hrvatsku meteorologiju izniman. Povijestan! Od 29. 11. 2022. godine cijela Hrvatska pokrivena je meteorološkim radarskim slikama. I bliža okolica. Radarske slike oblaka i oborine vidljive su na internetskim stranicama DHMZ-a i u HRT METEO aplikaciji. One će omogućiti kvalitetnije prognoze i osobito upozorenja na opasne vremenske pojave.

Srećom, sljedećih dana opasnih pojava neće biti odviše - nevolje će stvarati uglavnom često jaka bura, na udare gdjegod i olujna, osobito na sjevernom Jadranu. Naravno, u prometu kontinentom oprez je nužan i zbog moguće mjestimične poledice jer će temperatura zraka pri tlu ponegdje biti i niža od 0 °C, a mjestimice u gorju moguć je i tanji snježni pokrivač.

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a, i koja se zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu većinom oblačno i razmjerno vjetrovito, ponegdje slabe oborine

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu do večeri većinom suho, premda oblačno, a zatim povećanje vjerojatnosti za povremenu mjestimičnu slabu kišu. Uz povremeno umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar temperatura zraka bit će od 2 do 6 °C.

U središnjoj Hrvatskoj oblačno, a mjestimične slabe oborine moguće su uglavnom prema večeri, i to slaba kiša, u gorju i susnježica i snijeg. Uz temperaturu uglavnom između 2 i 5 °C te umjeren sjeveroistočni vjetar, može se činiti kao da je hladnije.

Hladnije će zasigurno biti u gorskim krajevima, gdje će uz oblačno vrijeme povremeno biti slabe susnježice i snijega. Na sjevernom Jadranu će umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna i dalje uzrokovati probleme u prometu. More umjereno valovito i valovito, a sunčanih će razdoblja biti ponajprije na otocima. Temperatura u gorju od -1 do 2 °C, na Jadranu najviša dnevna od 9 do 13 °C.

Sunčanih će razdoblja više biti u Dalmaciji. I pritom suho, ali i vjetrovito, osobito na sjevernom dijelu, gdje će puhati umjerena i jaka, na udare i olujna bura. Danju bi temperatura mogla porasti do 13 ili 14 °C.

Na jugu Hrvatske djelomice sunčano, uz oblačnije poslijepodne. Puhat će umjerena, ponegdje i jaka bura. Poslijepodnevna temperatura od 10 do 14 °C, a jutro će u zaobalju biti svježe."

Većinom oblačnije, ponegdje uz slabe oborine i slabiji vjetar

"Na Jadranu još i u četvrtak djelomice sunčano, a od petka oblačnije uz povremenu kišu, češću u subotu. Jaka, na udare i olujna bura u petak će oslabjeti, a u subotu će zapuhati jugo,osobito u Dalmaciji, pa će najniža jutarnja temperatura zraka malo porasti.

Na kopnu sljedećih dana pretežno oblačno, povremeno uz većinom slabe oborine. U nizinama će biti kiše ili rosulje, a u gorju je moguća i susnježice i snijeg. Temperatura zraka bez promjene.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!