Utorak većinom malo manje topao te promjenjiv, mjestimice malo kiše

02.01.2023.

19:56

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"Osjetnije zahladnjenje još nije na vidiku, no u nastavku tjedna temperatura će ipak biti malo niža nego proteklih dana. Naravno, i dalje viša od prosječne za početak godine. Pritom će uz promjenjivu naoblaku mjestimice pasti malo kiše, uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorju, od četvrtka i južnije, a u utorak, te vjerojatno od nedjelje ponegdje i sjevernije. Valja računati i na mjestimičnu jutarnju maglu, ne samo po nizinama unutrašnjosti nego i na moru", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Utorak većinom malo manje topao te promjenjiv, mjestimice malo kiše

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu nakon jutarnje mjestimične magle biti barem djelomice sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 3 °C u Posavini do 9 °C u Podravini, a najviša dnevna oko 15 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
promjenjivo oblačno, oblačnije poslijepodne, a navečer i u noći na srijedu mjestimice može pasti malo kiše. Ujutro ponegdje magla. Već od jutra razmjerno toplo za doba godine, a najviša temperatura između 10 i 15 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj pretežno oblačno, ponegdje uz malo kiše, a sunčana razdoblja najvjerojatnija su na otocima i u Lici. Vjetar slab, na Jadranu jugoistočni i jugozapadni. Najniža temperatura zraka od 4 do 8 °C, na moru oko 11 °C, a najviša dnevna uglavnom između 10 i 14 °C.

Toplije danju, uz temperaturu i do 16, 17 °C bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će jutro biti razmjerno svježe u usporedbi s drugim dijelovima unutrašnjosti, ponegdje i maglovito. Danju promjenjiva naoblaka, ali i dulja sunčana razdoblja.

Barem djelomice sunčano uz temperaturu zraka između 14 i 17 °C bit će na jugu Hrvatske, uz slab, poslijepodne do umjeren sjeverozapadni vjetar pa će i more biti mirno ili malo valovito."

I dalje razmjerno toplo, ali manje nego početkom godine

"Sljedećih dana na kopnu promjenjivo do pretežno oblačno te i dalje toplije od uobičajenog za doba godine. Malo kiše bit će uglavnom u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije. Jutra u većini krajeva ipak malo hladnija nego proteklih dana, a ponegdje može biti i magle.

Magla je moguća i na Jadranu, a danju promjenjivo. Na sjevernom dijelu oblaka će i dalje biti najviše uz mjestimičnu slabu kišu, koja je u četvrtak nakratko moguća i na srednjem dijelu. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni, u petak i jugo.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!