U ponedjeljak nestabilnije, osobito na kopnu, ponegdje jaka bura

28.05.2023.

21:50

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"Uz dosta sunčanog vremena i topline, nestabilne vremenske prilike nastavit će se i idućih dana pa valja računati na poslijepodnevne pljuskove s grmljavinom, na Jadranu češće u drugom dijelu tjedna. Do srijede će povremeno puhati umjeren sjeveroistočni vjetar, na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura, uglavnom podno Velebita na udare i olujna. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati sve do kraja tjedna, zatim danju malo toplije.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A u vremenskoj prognozi potkraj "Dnevnika 2" u 19 sati te u emisiji "Vrijeme" poslije kasnovečernjeg "Dnevnika 3" dodatno je upozorila:

"Boravite li na otvorenom idućih dana, osim na pljuskove pripazite i na UV zračenje, čiji će indeks, ovisno o količini oblaka, biti umjeren i visok, a ne zaboravite ni na često visoku koncentraciju peluda."

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U ponedjeljak nestabilnije, osobito na kopnu, ponegdje jaka bura

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu barem djelomice sunčan uz najvišu temperaturu do 24 °C. Ujutro kratkotrajno može biti magle, uglavnom u Posavini. Od sredine dana valja računati na jači razvoj oblaka te mjestimice izraženije pljuskove praćene grmljavinom, koji su mogući već u noći na ponedjeljak. Vjetar većinom slab sjeverni i sjeveroistočni.

U središnjoj Hrvatskoj
ujutro će ponegdje biti tiho pa će vedrinu pokvariti kratkotrajna magla. Zatim dnevni razvoj oblaka i umjeren sjeveroistočnjak, a popodne lokalno i pljuskovi te najviša temperatura oko 24 °C.

Sjeverni Jadran
obilovat će sunčanim vremenom, dok će gorski krajevi biti oblačniji, osobito u drugom dijelu dana kada će mjestimice pasti kiša ili pokoji pljusak. Umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna, prolazno će oslabjeti te prema otvorenome moru okrenuti na sjeverozapadanjak.

Sjeverozapadnjaka će biti i u Dalmaciji, slabog do umjerenog, ali će uz obalu poslijepodne puhati vjetar s mora. Prevladavat će sunčano vrijeme, no u unutrašnjosti dnevni razvoj oblaka uz mogućnost pljuskova koji tek rijetko mogu stići i do obale. Najviša temperatura od 25 do 28 °C.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će se zadržati uglavnom suho. Ujutro te prema večeri puhat će do umjerena bura, a danju slab jugozapadnjak. More stoga malo valovito."

I dalje nestabilno


"Neke znatnije promjene u vremenskim prilikama na kopnu nema ni idućih dana. Sunca i topline neće nedostajati, no poslijepodne će često biti pljuskova, osobito u istočnim i gorskim krajevima. U početku će puhati umjeren sjeveroistočni vjetar koji će u četvrtak oslabjeti.


Vjetar će i na Jadranu od četvrtka većinom biti slab, no do tada na pretežno sunčanom sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura. U Dalmaciji danju slab do umjeren vjetar s mora. Bit će i malo više oblaka, pa raste i vjerojatnost za poslijepodnevne pljuskove. Temperatura zraka bez veće promjene.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteoprometna prognoza, koju se priprema  za "Istrage prometnih nesreća" u ponedjeljak na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!