18:05 / 25.12.2021.

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U nedjelju većinom manje toplo, uz čestu kišu, ponegdje i snijeg

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HTV / HRT

"U nedjelju se nastavlja oblačno vrijeme, na moru i kišovito, ponegdje vjerojatno i uz obilniju kišu, te i dalje umjereno i jako jugo, pri čemu će se u većini unutrašnjosti uz slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar temperatura zraka sniziti pa ponegdje u zapadnim predjelima osim kiše može biti i snijega.

U još hladniji ponedjeljak susnježica je moguća još ponegdje u kopnenom području, a na Jadranu će kiša biti rjeđa nego u nedjelju.

Od utorka sunčanije, a novo zatopljenje slijedi već od srijede.", sažeta je tjedna prognoza, koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirala i zaželjela:

"Unatoč toplini koja mnogima nije draga u božićno vrijeme, ekipa prognostičara Hrvatske radiotelevizije želi vam sretan i blagoslovljen Božić."

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu, a i najnovijem uspjehu hrvatskih fotografa:

U nedjelju većinom manje toplo, još uz čestu kišu, navečer ponegdje i snijeg

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Blagdan Svetog Stjepana u Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će oblačan. Povremeno će padati kiša, osobito do sredine dana. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka bez izraženog dnevnog hoda između 3 i 7 °C.

Uz slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar u središnjoj Hrvatskoj bit će hladnije, osobito na zapadu. Prijepodne te ponovno navečer padat će kiša, a u uz granicu sa Slovenijom prema kraju dana je povremeno moguć i snijeg.

Snijega može biti i u Gorskom kotaru, dok će u ostalim krajevima zapadne Hrvatske padati kiša, lokalno obilnija najvjerojatnije u Lici i podno Velebita. Ujutro vjetar većinom slab, no popodne ća zapuhati jugo, umjereno do jako koje će navečer okrenuti na buru. Temperatura u gorju od 0 do 5 °C, u Lici do 8 °C, a na sjevernom Jadranu većinom između 8 i 13 °C.

U Dalmaciji malo toplije. Uz promjenjivu naoblaku padat će kiša, mjestimice i obilna. Slabo i umjereno jugo i istočni vjetar u postupnom jačanju.

Unatoč kraćim sunčanim razdobljima, kiše će biti i na krajnjem jugu Lijepe naše, gdjegod i izraženije. Puhat će mjereno do jako jugo i južni vjetar pa će more biti umjereno valovito i valovito. Temperatura zraka između 11 i 16 °C."

U novome tjednu promjenjivo

"Na kopnu će radni tjedan započeti u oblačnom tonu, a oborina na granici kiše i snijega padat će uglavnom u sjevernim krajevima. Od utorka sunčanije, no prijepodne je mjestimice moguća magla. Od srijede ponovno rast temperature.

Na Jadranu će od ponedjeljka temperatura zraka biti niža, osobito na sjevernom dijelu. Uz promjenjivu naoblaku još će povremeno pasti malo kiše, češće na jugu, zatim od srijede razvedravanje. U ponedjeljak će na sjeveru puhati umjerena bura, a duž ostatka obale slabjet će umjeren do jak sjeverozapadnjak i jugozapadnjak i u utorak nakratko okrenuti na jugo te oslabjeti.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!