U nedjelju ponegdje obilna kiša, osobito na Jadranu i u gorju, jako jugo

24.09.2022.

22:49

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"Za one kojima nije odgovarala dosadašnja jutarnja svježina, stižu dobre vijesti - od nedjelje će jutarnja temperatura zraka biti osjetno viša nego proteklih dana. Međutim, kiša česta, osobito u prvoj polovini tjedna, i pritom mjestimice obilna, uz mogućnost grmljavinskih nevremena, ponajprije na Jadranu, te u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Lokalno može pasti više od 50 litara kiše po četvornom metru. Nadajmo se, bez posljedica.

Bit će i razmjerno vjetrovito, osobito na Jadranu, gdje će prevladavati umjereno i jako jugo i jugozapadni vjetar.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Zbog vrlo velike vjerojatnosti za ponegdje obilnu kišu u Gorskome kotaru i Lici prognostičari DHMZ-a objavili su i posebno upozorenje narančastog, 2. od 3 moguća stupnja u europskom MeteoAlarm sustavu, koje je vidljivo i na internetskim stranicama DHMZ-a. 

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U nedjelju ponegdje obilna kiša, osobito na Jadranu i u gorju, jako jugo

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U nedjelju u istočnoj Hrvatskoj promjenjivo, a malo kiše može pasti uglavnom u zapadnoj Slavoniji i Posavini. Jutarnja temperatura od 8 do 12 °C, a najviša dnevna između 20 i 22 °C.

Oblačnije uz češću kišu te povremeno umjeren južni i jugozapadni vjetar bit će u središnjoj Hrvatskoj. Jutro osjetno toplije nego prethodnih dana, a najviša temperatura između 16 i 19 °C.

U gorskim krajevima pretežno oblačno, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. Oborine mjestimice mogu biti obilnije pa može pasti između 50 i 100 litara po četvornom metru. Lokalno izraženijih pljuskova i grmljavine može biti i na sjevernom Jadranu. Puhat će povremeno umjeren južni vjetar, a na Jadranu jako i vrlo jako jugo.

Promjenjivo oblačno uz česte pljuskove s grmljavinom i u Dalmaciji. Moguće je i grmljavinsko nevrijeme uz lokalno obilnije oborine. Puhat će umjereno i jako, na udare i olujno jugo uz umjereno valovito i valovito more. Temperatura zraka ujutro između 15 i 19 °C, u unutrašnjosti oko 12 °C, a najviša dnevna od 20 do 24 °C.

Podjednaka temperatura zraka i na jugu Hrvatske, uz umjereno i jako jugo. Uz promjenjivu naoblaku povremeno će biti kiše te pljuskova i grmljavine, lokalno i izraženijih."

I dalje česta kiša

"I prvu polovinu sljedećeg tjedna u unutrašnjosti će biti promjenjivo vrijeme uz povremeno kišu, često u obliku pljuskova s grmljavinom, koji osobito u unutrašnjosti Dalmacije mogu biti izraženiji. Jutarnja temperatura razmjerno visoka, a dnevna će postupno biti niža.

I na Jadranu promjenjivo. U Dalmaciji valja računati na mjestimice obilnu kišu u ponedjeljak, pri čemu će u utorak biti i vjetrovito, uz jak jugozapadnjak. U srijedu će vjetar okrenuti na sjeverozapadnjak i oslabjeti.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koja se priprema za "Plodove zemlje".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!