I u utorak ponegdje kiša, ali posvuda i sunčana razdoblja

24.05.2021.

22:07

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HRT / HRT

Dok su mnogi u unutrašnjosti u ponedjeljak imali gotovo jesenski ugođaj - u južnijim hrvatskim krajevima bilo je iznadprosječno toplo - u Šibeniku i Pločama, primjerice, 29 °C, a ponegdje je bilo čak i vruće - u Metkoviću 32 °C.

I u nastavku će tjedna mnogima u Dalmaciji, pa i na većini Jadrana biti ugodno toplo, uz pretežno sunčano vrijeme, a mjestimične kiše bit će uglavnom u utorak na sjevernom Jadranu.

U većem dijelu kopnenog područja gotovo svakodnevno će biti više oblaka, osim možda u pretežno vedru srijedu, a povremene kiše u utorak, osobito na zapadu i sjeverozapadu, te vjerojatno u većini krajeva od potkraj četvrtka do petka ujutro.


U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

I u utorak ponegdje kiša, ali posvuda i sunčana razdoblja

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U utorak na istoku Hrvatske djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Povremeno može biti kiše, osobito u zapadnoj Slavoniji. Vjetar umjeren, povremeno i jak sjeverni, a dnevna temperatura između 21 i 24 °C.

Malo manje toplo, oko 20 °C, bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje je i veća vjerojatnost za kišu. No bit će i sunčanih razdoblja te povremeno umjerenog, u Međimurju, Podravini i Hrvatskom zagorju prolazno i jakog sjevernog vjetra. 

Jugozapadnjaka će biti u gorju te na sjevernom Jadranu, a uz promjenjivu naoblaku vjerojatnost za pljuskove veća je u Gorskom kotaru i uz obalu sjevernog Jadrana te u unutrašnjosti Istre. Više sunčanog vremena bit će u Lici i na otocima. Najviša temperatura u gorju između 17 i 20 °C, na moru oko 21 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano i mnogima ugodno toplo, a na sjevernom dijelu te u unutrašnjosti prolazno može biti umjerene naoblake. Puhat će slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar, prema otvorenome do jak, uz malo do umjereno valovito more.

Najviše sunčanog vremena bit će na jugu Hrvatske. Jutarnja temperatura između 17 i 19 °C, u zaobalju niža, a dnevna od 23 do 26 °C. Prijepodne će još puhati umjereno do jako jugo, koje će okrenuti na jugozapadni i sjeverozapadni vjetar."

Od srijede stabilnije, ali...

"Od srijede ipak stabilizacija, na kopnu uz barem djelomice sunčano vrijeme. U noći na petak te u petak ujutro uz više oblaka u sjevernim kopnenim krajevima prolazno može biti kiše, pa i u obliku lokalnih pljuskova. Uz uglavnom slab vjetar danju će biti prosječno toplo.

Na Jadranu sljedećih dana pretežno sunčano i ugodno toplo. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadni vjetar, na sjevernom dijelu u noći i ujutro uglavnom slaba do umjerena bura.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!