U utorak ponegdje kiša, južina prestaje, ali ostaje razmjerno toplo

24.10.2022.

20:42

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon iznadprosječno toplog početka tjedna, u utorak u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu slijedi oblačnije vrijeme uz mjestimičnu kišu te manji pad temperature zraka, dok će se u južnijim krajevima zadržati prevladavajuće sunčano i podjednako toplo kao u ponedjeljak.

Od srijede ponovno posvuda stabilno i suho, ali uz svježija jutra, često i maglovita, osobito po nizinama kontinentalnog područja. Dnevna temperatura zraka i dalje razmjerno visoka, ali na kopnu uglavnom manje nego do sada, zbog dugotrajnije magle i niskih oblaka.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika s" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U vremenskoj prognozi potkraj "Dnevnika 2" i u emisiji "Vrijeme" poslije "Dnevnika 3" podsjetila je i na djelomičnu pomrčinu Sunca:

"U utorak će nam doći malo hladniji zrak i južina će prestati, što će vjerojatno mnogima odgovarati. No ne i gomila oblaka, koji će u utorak oko podneva i u rano poslijepodne onemogućiti pogled na djelomičnu pomrčinu Sunca, osobito u unutrašnjosti Hrvatske."

A u vremenskoj prognozi u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" spomenula je i skori kraj mogućeg izbora hrvatskih i drugih fotografija za kalendar Svjetske meteorološke organizacije za sljedeću godinu:

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak ponegdje kiša, južina prestaje, ali ostaje razmjerno toplo

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U utorak prijepode u Slavoniji, Baranji i Srijemu će se naoblačiti, mjestimice biti kiše, a može i zagrmjeti. Prema večeri prestanak oborina i postupno razvedravanje. Vjetar slab, poslijepodne sjeverozapadni. Najniža temperatura između 10 i 13 °C, a najviša dnevna od 19 do 21 °C.

U središnjoj Hrvatskoj ujutro malo toplije nego na istoku jer će već u drugom dijelu noći i ujutro doći do naoblačenja s mjestimičnom kišom. Poslijepodne razvedravanje uz slab do umjeren sjeverni vjetar te najvišu temperaturu oko 18 °C.

Na sjevernom Jadranu također u prvom dijelu dana kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, zatim razvedravanje. Oblačnije, uz češću kišu, bit će i u Gorskom kotaru, dok će u Lici oborina biti manje, na jugu mogu i izostati. Uz obalu puhat će slabo do umjereno jugo i južni vjetar, prema otvorenom jugozapadnjak. Danju malo manje toplo nego u ponedjeljak, osobito u gorju.

Djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku i bez oborina na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. I dalje iznadprosječno toplo uz slabo do umjereno jugo te malo valovito more.

Najviše sunčanog vremena bit će na jugu Hrvatske , tek povremeno uz umjerenu naoblaku, osobito u prvom dijelu dana. Jugo i južni vjetar bit će uglavnom slabi, a najviša temperatura između 23 i 25 °C."

U nastavku tjedna stabilno

"U nastavku tjedna na kopnu stabilno i suho, ujutro uz mjestimičnu maglu koja se ponegdje može i dulje zadržati. Bit će ipak malo manje toplo, ali i dalje toplije od uobičajenog, a dnevna temperatura može ovisiti o zadržavanju magle.

Stabilno vrijeme na Jadranu donosi obilje sunca i topline pa će vjerojatno neki iskoristiti bablje ljeto za kupanje u moru čija je temperatura još između 19 i 21 °C. Uz slab vjetar, katkad i tiho, i na moru raste vjerojatnost za mjestimičnu jutarnju maglu.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza koju je Dunja pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća", u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!